Petitie tegen hoogbouw De Rokerij

19 maart 2019 om 16:56

H'VELD-G'DAM Bewoners van De Buurt in Boven-Hardinxveld hebben middels een petitie hun onvrede geuit over de plannen van de gemeente voor nieuwbouwlocatie De Rokerij. Ze zijn vooral verontrust over de hoogbouw die daar mogelijk komt. De petitie is 33 keer ondertekend en onlangs overhandigd aan wethouder Trudy Baggerman.

De omwonenden van de nieuwbouwlocatie tussen De Buurt en de Rivierdijk vinden dat de huidige plannen ,,niet passen bij de schaal en het karakter van de locatie". Er komen naar verwachting zo'n zestig woningen. Naast rijtjeshuizen en twee-onder-één-kapwoningen, verschijnen er tevens drie appartementencomplexen die maximaal zes etages hoog worden. Dat doet afbreuk aan het dijklint, stellen de bewoners.

Voor de nieuwe wijk moet tevens een deel van de bomen en planten die er nu staan, verdwijnen. ,,We raken het laatste stukje natuur binnen de bebouwde kom van Boven-Hardinxveld kwijt", aldus de bewoners. ,,Dit is onwenselijk omdat het een natuurlijke corridor is voor geluidsoverlast van verkeer en industrie. En ook omdat het dorp vergeleken met andere Nederlandse gemeenten al erg weinig bomen telt."

De indieners van de petitie stellen meer mensen te vertegenwoordigen dan de 33 die hun handtekening hebben gezet. ,,Een groot deel van de petities is ingediend namens meer dan één persoon", zo laten ze weten.

Tijdens de presentatie van de plannen eind vorig jaar in het gemeentehuis kwamen de omwonenden van De Rokerij al in verzet. In december richtte de kritiek zich vooral op de ontsluiting van de nieuwe wijk. Er zou via De Buurt een doorgang voor auto's komen naar De Rokerij. Omwonenden vrezen daardoor verkeersoverlast. In de petitie wordt daar opnieuw aandacht voor gevraagd. Hetzelfde geldt voor de kans op schade aan bestaande huizen door de bouwwerkzaamheden.

Wethouder Baggerman geeft aan dat de gemeente al aan de slag is met de kritische noten van de buurtbewoners. Zo wordt onder andere een extra verkeersonderzoek ingesteld. Ook benadrukt ze dat nog lang niet alles vaststaat, waaronder de hoogte van de appartementencomplexen. ,,We verzamelen alle informatie om straks een zo goed mogelijk plan te presenteren aan de gemeenteraad."