Lezing Han van der Horst bij Kerk met de Beelden

H'VELD-G'DAM 'Leven we nog steeds in een gouden eeuw of is inmiddels een eeuw van verval aangebroken net als na 1700?' Dit is een van de vragen die aan de orde komen op donderdag 11 april, 20.00 uur, in de Kerk met de Beelden aan de Peulenstraat 167 in Hardinxveld. Daar houdt de historicus Han van der Horst een lezing over het heden en het recente verleden van Nederland. Hij is de auteur van het veelgelezen boek De mooiste jaren van Nederland, uitgegeven door Prometheus. De entree is € 7.

In het pas bevrijde maar zwaar beschadigde Nederland van 1945 kon geen mens bevroeden dat het land zo´n onvoorstelbare bloeitijd tegemoet zou gaan met een snel stijgende welvaart, niet alleen voor de rijken en de middenklassen maar voor iedereen. De regering bevorderde zelfs actief de emigratie naar andere delen van de wereld omdat ze vreesde dat Nederland te klein was voor de tien miljoen inwoners die het toen nog telde.

Dat laat zien hoe voorzichtig je moet zijn met het voorspellen van de toekomst. Twintig jaar na de bevrijding was er zoveel werk en welvaart dat de regering op grote schaal arbeiders in het buitenland moest werven om de fabrieken aan de gang te houden.

Han van der Horst (1949) heeft een heel aantal boeken geschreven, zoals Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Rotterdam, bruid van de Maas, van prehistorie tot nu of Nepnieuws, een wereld van desinformatie. Hij is elke woensdagavond tussen elf en twaalf te horen met een column in het programma De Late Avond, dat wordt uitgezonden door Drechtstad FM, RTV Papendrecht en ATOS.