Panda van Proosdij in haar pipowagen waar ze onder andere haar Talentenspelsessies organiseert.
Panda van Proosdij in haar pipowagen waar ze onder andere haar Talentenspelsessies organiseert. Walter Leendertse

Choireography: Bewegen voor koren

Expressief Hardinxveld

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week gaat hij op bezoek in de pipowagen van (koor)regisseur en coach Panda van Proosdij.

De in Ede geboren Panda van Proosdij groeide op tussen de muziek: ,,Mijn vader was een muzikant en had een studio aan huis waar hij verschillende artiesten ontving. Als er even snel een zanglijntje ingezongen moest worden vroeg hij of ik dat wilde doen." Naast het zingen danste Panda ook vanaf haar vijfde. ,,Op een gegeven ogenblik zag mijn moeder in een tijdschrift een stuk over de school van Lucia Marthas waar je kon zingen én dansen." Panda besloot naar de school van Lucia Marthas te gaan echter een blessure maakte dat ze daar niet verder kon. Bij toeval kreeg ze de vraag of ze bij haar oude balletjuf wilde komen invallen.
Het lesgeven beviel haar zo goed dat ze besloot om de docentenopleiding te volgen op de Rotterdamse Dansacademie. Direct na haar examen werd ze gevraagd om te komen lesgeven op de afdeling Muziektheater van Codarts in Rotterdam. ,,Een mooie gelegenheid om mijn twee passies, zingen en dansen, te combineren."

Naast het lesgeven viel het Panda op dat koren vaak prima hun stem kunnen gebruiken, echter niet weten wat ze met de rest van hun lichaam aanmoeten. ,,Dan zie je dat er dingen nagedaan worden, maar dat is het dan nét niet", vertelt Panda met een glimlach. ,,Het is ook logisch want zangers hebben over het algemeen weinig kaas gegeten van de anatomie van het lichaam." Panda besloot zich te verdiepen in het bewegen voor koren en schreef er een boek met oefeningen over: 'Voice & Physique". ,,Inmiddels heb ik deze week mijn tweede boek 'Choireography' afgerond, wat een vervolg op het eerste boek is." Dat Panda's technieken hun vruchten afwerpen blijkt wel uit het feit dat ze regelmatig de wereld overvliegt om aan de slag te gaan met koren. Niet geheel zonder succes, want het koor uit Denemarken, waar Panda regisseerde, werd tot tweemaal toe eerste op de World Choir Games.

Naast al het regie- en koorwerk wat Panda doet, begon het ook enigszins te kriebelen: ,,Wat als ik straks wat ouder ben en geen zin meer heb om de hele wereld af te reizen?" Ze kwam in aanraking met het 'Talentenspel' van Willem Glaudemans en besloot coach te worden. ,,Het Talentenspel is een intuïtief spel dat mensen kan helpen om bijvoorbeeld een levensvraag te beantwoorden, een (profiel)keuze te maken of om meer grip te krijgen op hun eigen leven", legt Panda uit ,,Het helpt je in je persoonlijke ontwikkeling." Haar cliënten ontvangt ze in een fel gekleurde pipowagen in de tuin, waar ze in alle rust haar sessies kan uitvoeren.

Zelfs voor een duizendpoot als Panda is er nog genoeg om over te dromen: ,,Mijn methodiek is inmiddels bekend in Europa, het zou leuk zijn om ook Zuid-Amerika en Canada te veroveren. Waarom geen Afrika? Geloof me, die mensen hebben de combinatie van dansen en muziek úítgevonden, die hoef ik het echt niet meer te leren!"

Informatie: 06-51052071 of ga naar www.pandavanproosdij.nl