Verkoopexpositie van Trinette

Hardinxveldse exposeert bij Fa. de Vries en Zn. in Sliedrecht

SLIEDRECHT / H'VELD-G'DAM Trinette den Hamer uit Hardinxveld-Giessendam maakt voornamelijk werk in opdracht. Ze maakt treffende pastels van huisdieren, maar schuwt de mens portretteren niet. Dat werk blijft tussen de opdrachtgever en haar. Haar vrije werk daarentegen exposeert ze nu op de kunstafdeling van Fa. de Vries en Zn. op de Sliedrechts Kerkbuurt.

door Leo van Teeffelen

Dat Trinette pas twee jaar geleden van haar hobby haar beroep heeft gemaakt, is nauwelijks te geloven. Haar talent heeft gestreden met haar onzekerheid, gelukkig heeft het talent gewonnen.

Anne de Vries: ,,Ik zag haar werk tijdens het Living Statues and Art Festival vorig jaar op de Kerkbuurt. Het viel me gelijk op, daarom heb ik haar gevraagd of ze bij ons wilde exposeren. Wij hebben er de ruimte voor en zo kunnen we elkaar helpen." Trinette was verbaasd over deze uitnodiging: ,,Dat festival was de eerste keer dat ik naar buiten trad met mijn werk. Ik voel me het best als ik alleen aan het werk ben in het op één na kleinste kamertje van ons huis. Maar als je iets wilt bereiken moet je het laten zien. De uitnodiging moest even bij mij landen, maar ik voelde mij vereerd."

Haar werk als onder meer kapster en decorateur, hield haar tegen om haar teken- en schildertalent te etaleren, totdat haar man haar aanspoorde om er wat mee te gaan doen. Dat was het laatste duwtje. ,,Tekenen en schilderen deed ik al van jongs af aan, dat ik creatief talent heb wist ik dus wel. Ik voel me geïnspireerd door Rien Poortvliet, Ans Markus en Rembrandt van Rijn."

Trinette werkt voor haar opdrachtgevers vanaf foto's van het huisdier, maar wil ook graag weten wat het karakter van het dier is. ,,Op die manier kan ik de blik en uitdrukking van het dier beter raken." Haar opdrachtgevers zijn heel tevreden: ,,Als zij in tranen schieten, weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan." De waardering die ze vervolgens krijgt, ontroert háár dan weer. Het blijft niet beperkt tot honden en katten in de expositie. Zo zien we bijvoorbeeld een chimpansee, een uil die je vanaf elke hoek doordringend aankijkt, een vos, een paard en een duo flamingo's. De expositie is door Jeanine de Vries met haar etaleursachtergrond op een knappe manier voorzien van een entourage die Trinettes werk het podium geeft dat het verdient.

Op Trinettes website en op Instagram zien we ook nog portretten van Albert Einstein, Anthony Hopkins en Ilse de Lange. Dat staaft het vermoeden dat haar talent nog veel verder reikt. Haar portret van Jochem Myer zien we niet, dat hangt bij de cabaretier zelf aan de muur…

Woorden zijn leuk, maar het is tijd om haar werk met eigen ogen te bekijken. De verkoopexpositie loopt nog tot eind juni. De website trinettedenhamer.nl of Instagram (@trinettedenhamer.nl) is mooi om alvast in de stemming te komen. Vast staat dat ze in korte tijd haar eigen stijl heeft ontwikkeld en kwaliteit levert. Daar zijn Anne en Jeanine de Vries het volkomen mee eens.