Afbeelding
Katy van Houwelingen

Raadspraat

16 april 2019 om 15:19

Zondebok

Afgelopen maandag verzorgde ik gastlessen over 'vrijheid' op de Willem de Zwijger. We herdachten, aan de hand van een prachtig filmpje, gemaakt door enkele leerlingen van de Regenboog, het lot van familie Meijboom. Een Joodse slagersfamilie uit ons dorp die in de oorlog is vermoord door de nazi's. Een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis.

Wat mogen wij dankbaar zijn voor de vrijheid die wij hier hebben. In hoeveel landen is dit ook vandaag niet vanzelfsprekend? En, ook in onze samenleving staat vrijheid onder druk. Onderlinge tegenstellingen nemen toe. Ongenoegen wakkert soms aan tot onverdraagzaamheid en blinde haat.

Vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Luisteren naar wat belangrijk is voor de ander. Maar ook delen wat voor mij belangrijk is. Zulke gesprekken mogen we best wel vaker voeren. Het levert verrassend veel moois op.

In een samenleving waarin tegenstellingen groter worden bestaat het gevaar dat een vacuĆ¼m ontstaat. Dat is wat er in Nazi-Duitsland gebeurde in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Tot ieders verrassing verenigde het volk zich in hun sterke leider en liet zich meevoeren in het kwaad. Ze vonden een 'zondebok' om 'de schuld van alle ellende' op af te wentelen.

De 'zondebok' is in deze week van Goede Vrijdag een schitterend beeld. In Leviticus 16 staat dat de priester op de Grote Verzoendag zijn handen op de hoofd van een bok legde en zo symbolisch de zonden op het dier overdroeg. Vervolgens werd de bok geofferd. Ieder jaar weer, totdat Jezus, Gods eniggeboren Zoon, vrijwillig de zonden op Golgotha betaalde. In Hem ligt de sleutel tot vergeving van zonden waardoor verzoening met God kan plaatsvinden. Laat het een aansporing zijn: Jezus is de enige Zondebok!

Arjan Meerkerk, fractievoorzitter SGP