Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Raadspraat

30 april 2019 om 13:45

Werkbezoek

FME voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink vereerde in 2018 de Drechtsteden met een werkbezoek. Het doel was haar te informeren over de groeiagenda. Ze zei daar zelfs een inspirerend voorbeeld van mee te nemen naar een Europese adviesgroep. Het toeval wil dat de PvdA-fractie de afgelopen maanden buitengewoon veel overleg heeft gevoerd en vergaderingen heeft bijgewoond. Een en ander had te maken met de op handen zijnde nieuwe samenwerkingsvorm binnen de Drechtsteden waarin diezelfde groeiagenda een belangrijke rol speelt.

De oude samenwerking bleek niet goed te functioneren omdat - alle mooie woorden ten spijt – de regio er niet in slaagt huizen te bouwen of extra werkgelegenheid binnen te halen. Onder leiding van oud-minister Deetman werd er door een commissie een nieuwe werkwijze in elkaar geknutseld. Als plaatselijke PvdA-fractie hebben ook wij onze input en wensen mee mogen geven. Belangrijk voor de PvdA was daarbij dat we willen samenwerken, samen besturen en samen doen, maar bovenal een zelfstandige gemeente willen blijven binnen het samenwerkingsverband die gaat over eigen lokale opgaven. De provincie heeft de nieuwe werkwijze wel goedgekeurd maar tevens gewaarschuwd dat de ingewikkeldheid van spelregels en organisatie kan zorgen voor misverstanden en toekomstige conflicten.

Er was weinig speelruimte om voor iedereen een aanvaardbaar compromis te bereiken. Daarom vinden we als PvdA-fractie dat de nieuwe werkwijze een kans verdient en zal solidariteit tussen de lokale eigenaren van doorslaggevende betekenis zijn in het behalen van gezamenlijke doelen. We vertrouwen erop dat de voorzitter van bovengenoemde FME nog wel even wacht om de nieuwe werkwijze binnen het samenwerkingsverband van de Drechtsteden als voorbeeld mee Europa in te nemen.

Gert Maas

Burgerraadslid PvdA

Themacafé: Scheiding van kerk en staat.

H'VELD-G'DAM Op donderdag 9 mei is het laatste Themacafé voor de zomerstop. Gezelligheid en praten over een thema. Het adres is Kerk met de Beelden, Peulenstraat 167. Op donderdag 9 mei is het onderwerp: Scheiding van kerk en staat. Democratie, politiek en mag de kerk er nog wat van vinden? Een uitdagend onderwerp zo vlak voor de zomerstop. Aries van Meeteren zal dit gespreksonderwerp inleiden. Start: 10 uur.