Rieke de Ruijter stapt begin november op de fiets om aandacht te vragen voor de kindhuwelijken in Vietnam
Rieke de Ruijter stapt begin november op de fiets om aandacht te vragen voor de kindhuwelijken in Vietnam Neline van den Bos

Fietsen om iets terug te doen

H'VELD-G'DAM Ze kon zichzelf niet veel voorstellen bij gedwongen kindhuwelijken: ,,Ik mocht zelf gaan en staan waar ik wilde toen ik als negentienjarige het huis verliet, dus ik wil graag iets terugdoen en meisjes in Vietnam ook deze mogelijkheid geven." Aan het woord is Rieke de Ruijter. Begin november stapt ze op de fiets voor een tocht door Vietnam om aandacht te vragen voor kindhuwelijken én geld op te halen voor 'Cycle for Plan'.

door Walter Leendertse

Rond kerst kwam Rieke via Facebook een oproep tegen voor een sponsortocht in Vietnam van Plan Internationaal Nederland, een stichting die opkomt voor de gelijke rechten van jongens en meisjes. Omdat ze altijd al iets met vrijwilligerswerk wilde doen, sprak dit haar erg aan: ,,Daarnaast houd ik erg van reizen, dus ik besloot naar een informatieavond te gaan waar ik nóg enthousiaster van terugkwam." Wat haar erg aansprak is de werkwijze van Plan Internationaal Nederland. ,,Naast dat ze meisjes redden, zorgen ze ook voor een totaalplan voor de community. Ze zorgen ervoor dat er onderwijs en werk is, waardoor ouders hun kinderen niet hoeven uit te huwelijken."

Rieke heeft voorheen nog nooit op sportieve basis gefietst, maar dat vind ze juist wel een extra uitdaging: ,,We hebben gelukkig een trainingsschema gekregen, waardoor ik goed voorbereid ben op de tocht door Vietnam." De tocht is vierhonderd kilometer lang, verdeeld over 7 dagen met acht kilometer aan hoogtemeters. ,,Dat wordt denk ik wel zwaar", vertelt Rieke. ,,Maar je houdt er als het goed is een indrukwekkende ervaring aan over." Tijdens de tocht bezoekt de groep ook twee projecten van Plan Internationaal Nederland.

Rieke is nog hard op zoek naar sponsoren. ,,Elke deelnemer moet € 4000,- sponsorgeld ophalen, ik ben inmiddels net over de helft." Om sponsorgeld binnen te halen heeft Rieke al verschillende acties op touw gezet. ,,Ik hou op 11 mei een feest onder de Liba, ik verkoop speculaasjes en reclameplekken op mijn fietsshirt. Daarnaast zijn er al heel veel lieve mensen geweest die mijn spontaan sponsorden. Mijn oom, Arie de Bruin, heeft bijvoorbeeld mijn fiets gesponsord en Neline van den Bos heeft de foto's en ontwerpen gemaakt."

Wie de speculaas van Rieke wil verkopen of een reclameplek op het shirt van Rieke wil kopen, kan contact opnemen via:
Rieke91@hotmail.com