Gemeente onderzoekt veiligheid zwemplekken

H'VELD-G'DAM Tijdens de zomer zoeken veel mensen afkoeling in het water. Dat is niet altijd even veilig. Zo kan het water vies zijn, steken er voorwerpen uit de bodem of is er een sterke waterstroming. Daarom onderzoekt de gemeente of de plekken waar mensen vaak zwemmen, geschikt zijn als officiële zwemplek.

De plekken die de gemeente als eerste onderzoekt, zijn de Trailerhelling en de Peulensluis. Beide plekken liggen aan de rivier de Merwede. Hierna worden mogelijk ook andere locaties aan de Merwede en langs de Giessen onderzocht. Twee jaar lang neemt een onderzoeksbureau monsters van het water om de kwaliteit te testen.

Na de uitslag van het onderzoek besluit de gemeente samen met de provincie of de locatie een officiële zwemplek wordt. Tot die tijd raadt de gemeente het zwemmen in de rivieren en in de Giessen af.

Oud arts-docent dr. W. Cornelis overleden

H'VELD-G'DAM Op maandag 20 mei overleed Dokter W. Cornelis, de markante voormalige huisarts en arts-docent bij EHBO afdeling Giessendam. Dokter Cornelis heeft veel betekend voor de EHBO in het algemeen en voor de afdeling Giessendam in het bijzonder. Hij heeft van 1955 tot 2002 de functie van arts-docent bekleed.

Dokter Cornelis had een enorme status van dienst bij de EHBO. De EHBO en alles wat daarmee samenhangt was zijn lust en zijn leven. Dokter Cornelis was een kundige arts-docent. Door zijn jarenlange ervaring in de huisartsenpraktijk kon hij een meerwaarde bieden bij de EHBO lessen door over de praktijksituaties te vertellen. De cursisten leerden om naar een creatieve oplossing te zoeken.

Toen hij op 20 september 1995 40 jaar aan de EHBO verbonden was, kreeg hij in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen de zilveren Tilanus legpenning met de bijpassende draagspeld overhandigd door de heer A. van der Grijn van het bestuur EHBO Zuid-Holland. 47 jaar verzorgde dokter Cornelis de opleiding en nascholing van afdeling Giessendam. Hij heeft zeker zo’n negenhonderd cursisten opgeleid. Landelijk verzorgde hij de opleiding voor instructeurs, maakte deel uit van de examencommissie en trad regelmatig op als jurylid bij wedstrijden.

In 1988 wilde het Rode Kruis ook op Curaçao mensen opleiden tot kaderinstructeur. Er is toen een groep naar Den Haag gekomen. Dokter Cornelis leidde hen op. Later is hij zelf nog naar Curaçao geweest hiervoor. Hij was ook redactielid van De Voorpost; destijds het landelijk EHBO-magazine. Mede door deze functies werd dokter Cornelis in 2002 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dokter Cornelis was een unieke persoonlijkheid. Hij was betrokken bij de EHBO en belangstellend voor een ieder. Tussen EHBO afdeling Giessendam en dokter Cornelis vormden zich draden van verbondenheid.