Ook die minder geoefende fietser kan deelnemen aan de ronde van Hardinxveld.
Ook die minder geoefende fietser kan deelnemen aan de ronde van Hardinxveld. Stichting Wielerevenementen Hardinxveld

Hardinxveld stapt op de fiets

H'VELD-G'DAM Op Tweede Pinksterdag is het weer zover. De 52e editie van de jaarlijkse wielrennersronde van Hardinxveld-Giessendam wordt georganiseerd. Met het evenement kan iedereen met een voorliefde voor wielrennen aan de startlijn verschijnen.

door Kevin de Bruin

Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Wielerevenementen Hardinxveld-Giessendam. Er wordt een route van 4,6 kilometer gereden. Het gros van het parcours zal door de polder lopen. Volgens Peter Huisman, één van de organisatoren, zorgt die polder voor het unieke karakter van de tocht. ,,We creëren steeds meer afstand tot de natuur, maar wanneer je op de fiets stapt, merk je pas echt hoe goed je er tot rust komt."

Volgens Peter is het rijden door de polder een ultiem moment van rust. Hij is ook te spreken over de twee viaductbeklimming waar rijders mee te maken krijgen wanneer ze deelnemen aan deze wiellerronde. ,,Op het viaduct kan het publiek alles goed meemaken."

Het evenement is zowel voor toeschouwers als wielrenners een belevenis. Peter: ,,Iedereen is welkom. Of je nu dagelijks of maandelijks op de fiets zit." Met de wielerronde proberen organisatoren verbinding en contact te zoeken met inwoners uit het dorp. Dit resulteert in een startersroute waarvoor je niet maandenlang hoeft te oefenen om toch de eindstreep te kunnen halen. ,,Iedereen is welkom. Of je nu dagelijks of maandelijks op de fiets zit."

De start en finish is op viaduct Spoorweg/Zwijnskade. Toegang tot het district kampioenschap wielrennen is gratis. Deelnemers kunnen zich tot 13:00 uur aan de finish opgeven. Er wordt naar schatting ongeveer twintig minuten gefietst. Peter: ,,We doen dit echt voor het dorp!"

Tijdens de wielerronde wordt gestreden voor het kampioenschap van Zuid-Holland en bij de vrouwen voor het regiokampioenschap Zuid- en Noord-Holland. De dag start om 10.30 uur met de Nieuwelingen gevolgd door Junior-Vrouwen, Nieuwelingen-meisjes en om 15.00 het klapstuk met de Elite-Vrouwen/Belofte-Vrouwen/Amateur-Vrouwen. Daartussen, om 13:45 uur, start de nieuwe groep met 'starters' uit de regio.

a[ Meer lezen? Ga naar www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl