Onderzoek naar zwemlocaties

H'VELD-G'DAM De gemeente gaat onderzoeken of in de toekomst op een veilige manier in de openbare wateren gezwommen kan worden. Als eerste wordt gekeken of de Trailerhelling en de Peulensluis aan de rivier de Merwede geschikt zijn als zwemlocatie. Daarna volgen nog zeven andere plekken, liggend aan de Merwede, de Giessen en het Kanaal van Steenenhoek.

door Ward den Besten

Het college laat weten dat de provincie zowel de Trailerhelling als de Peulensluis heeft aangewezen om nader te laten onderzoeken op geschiktheid als zwemplek. ,,Op deze manier worden deze locaties mogelijk veilige zwemlocaties om bij zomers weer te kunnen recreƫren.''

Het zal nog een aantal jaar duren voordat op de onderzochte locaties op legale wijze gezwommen kan worden. Het onderzoek start in 2020 en duurt ongeveer twee jaar. ,,Dit omdat er over een langere periode monsters genomen moeten worden om aan te kunnen tonen of het water wel of niet geschikt is om te zwemmen'', laat het college weten. Naast de waterkwaliteit, wordt onderzocht of er geen obstakels onderwater zijn en of de stroming geen gevaar vormt.

,,Door het uitvoeren van de onderzoeken neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid richting de zwemmers", aldus het college. De gemeente trekt per locatie 1500 tot 2000 euro uit voor het onderzoek. Als de resultaten bekend zijn, besluit de gemeente samen met de provincie of een locatie een officiƫle zwemplek wordt. Tot die tijd raadt de gemeente het zwemmen in de rivieren af.

De locaties die na de Trailerhelling en de Peulensluis worden onderzocht zijn: de Rivierdijk en de uiterwaard in Boven-Hardinxveld langs de Merwede, de Jupiterflat en de Peulenhof aan de Buiten-Giessen, Binnendams en de Giessenzoom aan de Giessen en een locatie aan het Kanaal van Steenenhoek.

Mocht een locatie niet geschikt worden bevonden, dan zal de Omgevingsdienst controleren op de naleving en mensen afraden de plek te gebruiken om te zwemmen.