Afbeelding
OKK

Expositie over 100-jarig OKK

Jarige turnclub is nog steeds springlevend

H'VELD-G'DAM Dit jaar viert de vereniging 'Oefening Kweekt Kracht' uit Hardinxveld-Giessendam dat zij 100 jaar terug is opgericht. Dat gebeurt met uiteenlopende activiteiten gedurende het hele jubileumjaar. Eén daarvan is een grote expositie in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam, getiteld '100 JAAR OKK springlevend'. De expositie is te bezoeken van 28 september tot en met 23 november.

De tentoonstelling gaat in de eerste plaats over de geschiedenis van de grote plaatselijke vereniging, die met tal van hoogtepunten op zich al boeiend is. Daarnaast komt nadrukkelijk ook de geschiedenis van de landelijke en internationale gymnastiekbeoefening in beeld. Het begint met het ontstaan van de vereniging, dat direct verband houdt met militaire activiteiten in de eerste wereldoorlog. Op dat moment begint de groei van een vereniging, die nog steeds volop in ontwikkeling is.

Ten tijde van de expositie, die geopend gaat worden door sportpresentator Hans van Zetten, zijn er verschillende aan het onderwerp gekoppelde activiteiten. Op de expositie zal ook kleding worden getoond en zijn er gymnastiektoestellen te zien, met als speciale bijzonderheid de geschiedenis van 'het paard'. Tevens is er aandacht voor de kampioenen, die de vereniging heeft voorgebracht, ook op nationaal en internationaal niveau. Veel film- en fotomateriaal gaat er toe bijdragen dat een bezoek aan de expositie een echte sportbeleving zal zijn

Voor de realisatie van de expositie werkt het museum nauw samen met de vereniging OKK, maar ook met andere belangrijke spelers op dit terrein, zoals de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (Beekbergen) en Janssen-Fritsen (Helmond) geven hun medewerking door het beschikbaar stellen van bijzondere bruiklenen. Een dansworkshop en een free-runners clinic maken het geheel compleet.

De expositie zal niet alleen veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden maar ook een inkijk geven in de geschiedenis van de gymnastiek. Dat is heel belangrijk in een tijd dat bewegen steeds meer deel gaat uitmaken van ons dagelijks leven.

De expositie van 28 september tot en met 23 november te bezichtigen in De Koperen Knop.

Afbeelding
Afbeelding