Debat over toekomst Hardinxveld

9 juli 2019 om 14:10

H'VELD-G'DAM De gemeenteraad van Hardinxveld heeft donderdag ingestemd met de jaarrekening over 2018.

Daar werd een week eerder over gedebatteerd, maar omdat de accountant nog geen goedkeuring had gegeven kon de jaarrekening toen nog niet worden vastgesteld. Dat is nu wel gebeurd. Ook met de plannen van het college voor de komende jaren heeft de raad ingestemd. Al ging daar wel een pittige discussie aan vooraf.
Voor alle partijen zijn de oplopende kosten in het Sociaal Domein een grote zorg. Daardoor is het financiƫle perspectief van de gemeente een stuk minder rooskleurig. Volgens Cor van Vliet van de ChristenUnie is de tijd van scherpe keuzes aangekomen.
De SGP maakte zich tijdens het debat druk om de geluidsoverlast die de grote evenementen in Hardinxveld met zich meebrengen. Arjan Meerkerk liet weten dat de Oranjefeesten en het HAGI-festival niet tot overlast mag leiden bij omwonenden. Wethouder Jan Nederveen gaf aan dat de feestweek van afgelopen april nog geƫvalueerd wordt en de resultaten daarvan gedeeld zullen worden.
De TAB vindt op haar beurt dat het terras bij 't Kraaienest teruggeplaatst moet worden. Vorig jaar mocht de kroeg bij wijze van proef een terras neerzetten, maar vanwege de verkeersveiligheid heeft de gemeente voor dit jaar vooralsnog geen goedkeuring gegeven.
De PvdA is van mening dat op het gebied van burgerparticipatie nog een wereld is te winnen. Volgens PvdA-voorman Max van den Bout worden burgers bij gemeentelijke projecten te laat betrokken. Als voorbeeld noemde hij onder meer de IJzergieterij en de Rokerij. Hij kreeg steun van onder meer het CDA, Fractie Philippo en de ChristenUnie. Alleen de SGP is kritisch op de manier waarop burgers mee mogen praten.
Wim de Ruiter van het CDA sloot zich tijdens het debat aan bij de oproep van de TAB om de invulling van de Maatschappelijke Agenda (MAG) nog eens onder de loep te nemen. Ze willen daarover nog dit jaar in debat.
Robert Philippo van de eenmanspartij Fractie Philippo maakt zich zorgen om de luchtkwaliteit in Hardinxveld. Wat hem betreft hoeft de Waterbus hier ook niet aan te meren als die niet volledig elektrisch is. Daarnaast vraagt hij zich af of het aanleggen van een fietssnelweg langs de A15 wel verstandig is.

p[ Lees het verslag met reacties van de raadsleden op www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl