Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Echt Slydregts

26 augustus 2019 om 15:50

Ongelofelijk

Ruim twee weken geleden stond ik bij het graf van Jezus. Ik had nogal spontaan een reis geboekt naar Israël en heb met een groep van 33 jongeren verschillende Bijbelse plaatsen bezocht. Ik heb niet eerder openlijk in een column geschreven over mijn geloof. Misschien omdat ik dat niet altijd nodig vind om te vermelden, misschien omdat je dan meteen een label opgeplakt krijgt en ik wil graag voor iedereen schrijven, en niet alleen een bepaalde religieuze doelgroep aanspreken. Toch is religie op zichzelf voor ieder mens relevant, omdat het voor een groot deel bepaalt hoe je in het leven staat. Het is van invloed op de opvattingen die je hebt en de manier waarop je deze uit. Ik vind het om deze reden interessant te lezen en te horen over verschillende religies en overtuigingen, omdat je anderen dan beter leert begrijpen.

In onze maatschappij is vrijheid een waarde die zeer hoog aangeschreven staat. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt doen en hoe je wilt leven en wat je wilt geloven. Het geloof wordt door velen als een beperking van je vrijheid gezien. Als je gelovig bent, mag je geen seks voor het huwelijk, mag je niks kopen op zondag, mag je niet vloeken, etc. etc. Maar mensen vergeten vaak dat deze wereld vol zit met zaken die hen gevangenhouden. Porno, games, drank, sociale media, slechte eetgewoonten, geld. De dingen die verleidelijk en mooi en leuk lijken, vormen helaas vaak zonder dat wij het beseffen muren om ons heen waarbinnen wij onszelf hebben opgesloten. Dat besefte ik me toen ik in Jeruzalem was. En ik besefte me dat mijn geloof geen beperking van mijn vrijheid is, maar juist datgene wat mij compleet vrij maakt.

De meerderheid van de Nederlandse bevolking rekent zich niet tot een religieuze groepering. In Sliedrecht, liggend in de zogenoemde Biblebelt, rekent meer dan de helft van de inwoners zich tot een religieuze groepering, waarvan het grootste deel zich christen noemt. Maar ben je dan katholiek of protestants? En daarin zijn dan ook weer tal van vertakkingen, die ik voor nu achterwege laat. Wat ik gezien heb tijdens mijn reis naar Israël, is dat dit allemaal niet uitmaakt. Mensen kunnen zich zo druk maken om tal van kleinigheden en details. Maar als ik terugga naar de bron, is het voor mij niet heel ingewikkeld. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Moslim, Jood, Boeddhist, Christen of atheïst, uiteindelijk: mens, waard om lief te hebben.

Romy den Otter