Willy woont sinds twee maanden zelfstandig via Kamers met Kansen. Coach Eline Kraaijveld begeleidt haar daarbij.
Willy woont sinds twee maanden zelfstandig via Kamers met Kansen. Coach Eline Kraaijveld begeleidt haar daarbij. Mirjam de Swart

Huisje, boompje, begeleiding

Kamers met Kansen voor jongeren uit de regio

GORINCHEM Uiteindelijk wil iedere jongere een woonplek voor zichzelf als hij volwassen wordt, maar niet elke jongere krijgt het voor elkaar om direct zelfstandig te wonen. Kamers met Kansen is een plek voor jongeren die het fijn vinden een steuntje in de rug te krijgen. Die begeleid willen worden in wonen, leren, werken en ontmoeten. ,,Ik zag mezelf dat niet doen; op kamers wonen. Je moet dan echt alles helemaal alleen doen. Daar was ik een beetje bang voor."

De 18-jarige Willy woont sinds twee maanden bij Kamers met Kansen dat is gevestigd aan de Willem Kloosstraat in Gorinchem. Het woonproject biedt woonruimte aan 14 jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het project is vijf jaar geleden opgezet door woningbouwvereniging Poort6, de gemeente en het Leger des Heils. Deze laatste partij is verantwoordelijk voor de begeleiding van de jongeren. ,,Je moet begeleiding accepteren", legt Eline Kraaijveld, coach bij kamers met kansen, uit. ,,Het is niet zo dat je volledig je eigen gang kunt gaan."

In de vijf jaar dat kamers met Kansen actief is in Gorinchem zijn er zo'n 52 jongeren verder geholpen. Niet iedere jongeren is echter geschikt om via Kamers met Kansen naar een zelfstandige woonruimte door te groeien. Er zijn nu eenmaal jongeren die meer nodig hebben dan een steuntje in de rug. Uiteindelijk moeten ze het namelijk wel zelf kunnen doen.

Kamers met kansen in Gorinchem beschikt over 14 kamers verdeeld over twee huizen. De jongeren hebben ieder hun eigen kamer, maar delen de keuken, badkamers (2 stuks) en toiletten. Ook worden er regelmatig groepsactiviteiten georganiseerd. In Gorinchem wonen momenteel 11 jongeren in het woonproject aan de Willem Kloosstraat. Meer weten over Kamers met kansen in Gorinchem? Ga naar www.kamersmetkansen-gorinchem.nl.

Afbeelding