Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Raadspraat

Kopzorgen

Vorige week kwam in het nieuws dat er geld beschikbaar was gesteld om ambtenaren te helpen om de overheidstaal die ze gebruiken, begrijpelijker te maken. De Direct Duidelijk Brigade gaat daarbij helpen.

Een oproep via deze Raadspraat aan de Overheid in Den Haag: Zou er ook zo'n brigade kunnen komen die de continue stijgende kosten in de zorg tegen kan gaan? De komende jaren dreigt er een tekort te gaan ontstaan van meerdere miljoenen. Ik kan eigenlijk mijn Raadspraat van september vorig jaar zo overnemen. Toen schreef ik over de kosten van de jeugdzorg. Er is heel veel vergaderd en hard gewerkt, maar toch heeft dat nog niet het resultaat gebracht waarop we gehoopt hadden. De kosten zijn nog steeds te hoog.

De gemeente Zwijndrecht heeft aangegeven volgend jaar niet te bezuinigen op haar sociale taken, maar een flinke schuld te accepteren. Voor het geld dat ze tekortkomen, sturen ze een rekening naar Den Haag. Sliedrecht laat het niet zo ver komen, maar gaat de stijgende kosten bij haar burgers neer leggen. Dat komt neer op een stijging van de woonlasten van 34 euro per inwoner in 2020.

De gemeenteraad in Hardinxveld bespreekt volgende week donderdag de begroting – voorlopige berekening van inkomsten en uitgaven voor de komende drie jaren. Diezelfde avond wordt ook gesproken over de kosten voor de jeugdzorg.

Er zijn grote zorgen over hoe we de kwaliteit en beschikbaarheid van de goede zorg in ons dorp kunnen behouden. Dat is niet alleen een zorg van de ChristenUnie, maar van de hele gemeenteraad.

De Bijbel leert ons dat we om wijsheid mogen bidden en dan mogen verwachten dat we dat ontvangen. Ook geeft diezelfde Bijbel een dringend advies om te bidden voor onze overheid; lokaal, provinciaal en landelijk. Dat maakt van kopzorgen hartzorgen, en die moeten leiden naar de juiste besluiten. Weer een zorg minder!

Peter aan de Wiel, ChristenUnie