Het verhaal over de vermoorde stationschef heeft De Ruiter altijd geboeid. Zo zeer zelfs dat hij er een boek over schreef.
Het verhaal over de vermoorde stationschef heeft De Ruiter altijd geboeid. Zo zeer zelfs dat hij er een boek over schreef. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Verkeerd Spoor: Boek over stationsmoord

GIESSEN-NIEUWKERK Op een vroege morgen in augustus 1923 wordt bij Giessen-Nieuwkerk het lichaam van spoorwegambtenaar Jacob de Jong gevonden. Twee onschuldigen zaten een aantal jaar vast en de dader werd nooit gevonden. Arie de Ruiter (66) heeft deze waargebeurde geschiedenis als basis voor zijn nieuwe roman gebruikt. Het verhaal volgt de fictieve dader voor, tijdens en na de moord.
Arie ging voor onderzoek naar museum Het Regthuys. ,,Daar hebben ze een heel dossier over de moordzaak, waar ik veel informatie uit heb gehaald. Ook digitale krantenarchieven en boekjes hadden informatie over de zaak en de algemene situatie in Nederland in die tijd. Hoe verder het onderzoek vorderde, hoe enthousiaster ik werd."

Er werd ruim twee jaar geschreven om het boek af te krijgen. ,,In 2017 rondde ik het eerste manuscript af, daarna is het nog een aantal keer herzien. Het afronden en het vinden van een uitgever kostte behoorlijk wat tijd, maar dat was het waard. Het eindresultaat is een roman met ontzettend veel leuke en interessante informatie over deze streek. De eerste reacties komen ook al binnen; lezers zien het verhaal zo voor zich, herkennen veel en genieten van het mooie, spannende verhaal."
Verkeerd Spoor van Arie de Ruiter is te bestellen in alle boekhandels of via zijn eigen website: www.boekarie.nl. Op zaterdag 2 november is er in De Stigt een boekpresentatie. 10.45 uur op Peursemseweg 15 in Giessenburg.

Open de camera op je smartphone, scan de QR-code en lees direct het complete interview.

Afbeelding