RAADSPRAAT

6 februari 2019 om 21:09

Versterking lokale democratie broodnodig

Het Drechtsteden proces begint Europese trekjes te vertonen en is dan ook vastgelopen in onverenigbare verlangens. De bevolking wil niets liever dan afscheid nemen van het project en zeker niet samengaan in een Drechtstad.

De politiek heeft geen antwoorden meer en als uiterste redmiddel heeft Dordrecht zich gewend tot een externe adviseur. Het bureau Berenschot heeft een politiek correct rapport het levenslicht laten zien met de titel 'Verstandig versterken'. Sliedrecht wordt in dit rapport weggezet als defensief en een gemeente die te veel gehecht is aan zelfstandigheid.

Slydregt.NU wil dat de Sliedrechters hun eigen wethouders ter verantwoording moeten kunnen roepen zonder zich te kunnen verschuilen achter Drechtsteden. Het uitbesteden oftewel het mandateren van besluitvorming is uit de boze. Dordrecht moet als 'centrumgemeente' een meer leidende rol krijgen. Het rapport biedt slechts opties. Twee opties om door te sukkelen met Dordrecht in de leidende rol en een derde optie om Drechtsteden te ontvlechten. Slydregt.NU heeft als enige partij voor deze laatste optie gekozen. De coalitie gaat echter doormodderen met het resultaat dat Sliedrecht langzaam in Drechtsteden onder zal gaan. Het integratieproces wordt weer geleid door een oud-politicus.

De politiek correcte keuze moet de bestaande oude en vertrouwde verhoudingen kennelijk waarborgen. In haar geloofsbelijdenis belooft de Sliedrechtse coalitie aan Deetman eeuwige trouw in de volgende nietszeggende bewoordingen: 'Tegelijkertijd vinden wij ook, dat we transparant moeten handelen en zijn van mening dat als wij instemmen met het voorliggend advies, wij ook moeten instemmen met de gevolgen hiervan en deze volledig zullen moeten effectueren.'

Transparant naar de eigen bewoners is deze sacrale verklaring allerminst. Inspraak van de eigen bevolking is in de oude politiek nog steeds uit den boze en bestaat nog steeds niet. Het lijkt meer op zijn plaats om de democratie in Sliedrecht verstandig te versterken dan opnieuw vruchteloze inspanningen te doen in een doorgeschoten 'Drechtstad'. Slydregt.NU vindt dat de coalitie een onverantwoorde wissel trekt op de toekomst van Sliedrecht.

Mark Jongeneel

Slydregt.NU