Sliedrechts Museum

19 juni 2019 om 13:50

De Stamboom weer thuis

SLIEDRECHT Na een verblijf van bijna 14 jaar in De Reling is De Stamboom weer terug in het Sliedrechts Museum. In 1991 kregen ze van Ir. W. Bos de beschikking over de ruimte waar nu Schoenmakerij van der Vlies is tentoongesteld. Door een van de leden omschreven als 'de dubbele hangkast'. Een paar jaar later, in 1994, kregen ze de beschikking over de oude politiecellen in de kelder van het Museum. Deze ruimte werd 'de Nor' genoemd.

Bij onderzoek naar families wordt vaak gedacht aan onderzoek in stoffige archieven. Maar niets is minder waar. Een familieonderzoek kan gewoon thuis worden gestart door ouders, oma en opa, ooms en tantes naar hun geboortedatum te vragen. Werd er een geboortekaartje verstuurd? En toen ze trouwden, welke dag was het, was er een groot feest? En hebben ze een familiealbum? Wie staan er allemaal op die foto's? Het mooiste is als er een heel oud familiealbum gevonden wordt.

De Stamboom kreeg al eens zo'n album van een overleden mevrouw. Ze was nooit getrouwd geweest, er waren dus geen kinderen die dat wilden bewaren. Maar ja, wie stonden er op al die foto's? Toen is de hele familie van die mevrouw uitgezocht. Wie waren haar ouders en grootouders, ooms, tantes, nichtjes en neefjes. Want gelukkig had ze op sommige foto's geschreven wie het waren, maar dan alleen: tante Bets of ome Jo. Speurend in haar familie ontdekten de leden van De Stamboom vanzelf wie dat moesten zijn, en door foto's te vergelijken zagen ze ook dat er foto's waren van mensen op jonge leeftijd en op latere leeftijd. Zo'n album is een prachtige vondst en zo komen er gezichten bij de namen.

Wat ook leuk is, als een familielid jarenlang een dagboek heeft bijgehouden. Dat geeft pas inzicht in iemands leven. Wat hij of zij meemaakte dagelijks, de kleine dingen maar ook de grote dingen in iemands leven. Ook daar hebben zijn voorbeelden van bij De Stamboom. Een opa, Klaas Prins, hield zo'n dagboek bij in het jappenkamp. Geschreven in zijn paspoort, op de lege pagina's, maar ook op kleine snippers papier die hij te pakken kon krijgen. Een ander voorbeeld is het dagboek/kasboek dat notaris Evenblij bijhield. Wat hij kocht aan kleding en levensmiddelen, wat hij verdiende met zijn werk, maar ook wat een dagje uit met zijn zus en haar kinderen kostte. Hij leefde in de achttiende eeuw, de prijzen zijn nog vermeld in centen.

De Stamboom, de Historische Vereniging Sliedrecht en het Sliedrechts Museum wonen nu samen in één gebouw, gedrieën vormen zij het Historisch Platform Sliedrecht. Ze tonen in de nieuwe expositiezaal op dijkniveau een overzicht van de dijk, de nummering en wie er woonden. Ook vinden bezoekers er resultaten van familie-onderzoek. De oude expositiezaal toont de Tijdlijn van Sliedrecht. Verdere informatie is te vinden in de studieruimte in de zaal eronder en op zolder waar alle boeken van het Sliedrechts Museum, de Stamboom en de HVS gebroederlijk op de planken staan. Zaterdag 6 juli vanaf 11.00 uur kan het allemaal worden bekeken op de open dag in het Sliedrechts Museum.