Danny Rikkers.
Danny Rikkers. Eline Lohman

'Roparun lijkt me mooie nieuwe uitdaging'

12 november 2019 om 11:49

SLIEDRECHT Danny Rikkers (34) uit Hardinxveld-Giessendam gaat een uitdaging aan die gerust uniek genoemd mag worden: hij gaat als rolstoeler meedoen aan de Roparun in mei 2020, met Team 293 Steamwork uit Sliedrecht.

Toen Danny dit jaar genomineerd was voor de titel 'Sportman van het Jaar' bij het Sportgala in Hardinxveld-Giessendam, zag hij een filmpje van het Sliedrechtse team. Dat maakte indruk, vertelt Danny. ,,Het leek me leuk om mee te doen aan de Roparun. Ik kwam in contact met het team en er bleek toevallig nog een plekje vrij te zijn. Het was nog wel even de vraag of ik in de categorie loper of fietser viel."

Danny zit in een rolstoel die hij eigenhandig kan laten rollen, maar waar ook een handbike met soort van handtrappers erop van gemaakt kan worden. Omdat hij met de handbike aan de Roparun deel wil nemen, valt hij in de categorie fietser. ,,Ik had al bedacht dat 280 kilometer zelf rollen met de rolstoel geheid blaren zou betekenen, dus laat mij maar fietsen met de rolstoel. Sporten met mijn stoel ben ik wel gewend, want ik doe geregeld mee aan obstacle runs en ben sportief. Meedoen aan de Roparun lijkt me een mooie nieuwe uitdaging. Ik schijn de eerste te zijn die in een rolstoel meedoet, dus dat is extra leuk."

De Hardinxvelder is al druk bezig met de voorbereidingen voor zijn nieuwe uitdaging. Hij rijdt vier dagen per week van zijn woonplaats naar zijn werkplek in Gorinchem – hij werkt onder meer als zeefdrukker in een drukkerij – maar tientallen kilometers achter elkaar met zijn rolstoel rijden, is wel even andere koek. ,,Daarom ga ik binnenkort lange stukken rijden, van 30 tot 40 kilometer. Dan houd ik even rust en ga weer verder, net zoals straks in mei. Ik vind het zeker spannend om deel te nemen! Want: gaat het mij lukken om die afstanden te halen? Ik denk zelf dat het wel goed komt, maar toch is het een hele stap."

Ook over praktische zaken denkt Danny na. Zoals over het vervoer naar Bremen, waar de Roparun start. Het team gaat met een bus, maar daar moet plek in gemaakt worden voor de rolstoel en aan te koppelen handbike. En een extra setje banden gaat ook mee in de bus. Danny: ,,Als het een succes is, wil ik zeker vaker meedoen."

Danny Rikkers. (Foto: Eline Lohman)