Afbeelding
BDU Media

Uitbreiding museum goedgekeurd

13 november 2019 om 11:36

Raad van State verwerpt bezwaren omwonenden

DEN HAAG De Raad van State heeft woensdag de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt definitief goedgekeurd. Daarmee is het verzet van omwonenden gebroken. De Raad verwierp al hun bezwaren tegen de vergunning in een hoger beroep dat ze hadden aangespannen. Het belang van de uitbreiding weegt volgens de Raad zwaarder dan het belang van de omwonenden.

Het gaat om een inmiddels voltooide aanbouw van twee etages achter de twee panden van het museum. De stichting die het museum exploiteert, heeft daarmee wel een risico genomen. Als de Raad de vergunning had vernietigd, dan bestond de kans dat de aanbouw weer gesloopt had moeten worden. Dat gevaar is nu dus geweken.

VERLIES VAN UITZICHT De bewoners van het naast de aanbouw gelegen appartementencomplex aan de Van Goghstraat maakten bezwaar. Ze vrezen verlies aan privacy, zonlicht en uitzicht. Hun Vereniging van Eigenaren (VVE) stapte met deze bezwaren naar de rechtbank in Rotterdam. Maar de VVE verloor de zaak.

Volgens de rechtbank is het verlies aan zonlicht en uitzicht niet zo groot dat daarvoor de uitbreiding van het museum geblokkeerd moest worden. De rechtbank oordeelde ook dat niemand in ons land een blijvend recht heeft op vrij uitzicht. Bovendien zorgt bebouwing in het centrum van een dorp of stad al snel tot verlies aan uitzicht. Dat hoort bij het wonen in het centrum. De VVE stelde ook dat een van de twee panden van het museum een rijksmonument is. Dat mag niet zomaar ingrijpend worden verbouwd. Maar volgens de Raad is de aanbouw verbonden aan het andere pand dat geen rijksmonument is. Dat rijksmonument zelf wordt niet gewijzigd.

ONDERSCHAT De Raad van State vindt dat de rechtbank het verlies aan zonlicht door de aanbouw wel heeft onderschat. Maar de Raad vindt desondanks dat dit nadeel aanvaardbaar is. Ook het verlies aan uitzicht vindt de Raad aanvaardbaar. Enige inkijk bij enkele appartementen vanuit de aanbouw is niet uitgesloten. Ook dat vindt de Raad aanvaardbaar.