Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

RAADSPRAAT

23 december 2019 om 15:45

Democratische waarden

Democratie is een recht van iedereen. Dichtbij en ver weg. Democratie lijkt vanzelfsprekend, maar is het lang niet altijd. Het afgelopen jaar is veel gedemonstreerd: dichtbij op het Malieveld, echter ook in Bolivia, Chili en bijvoorbeeld in Hong Kong. Ik ben niet zo van het demonstreren, maar als democratische waarden in het gedrang komen, wordt het een ander verhaal.

Ik heb in oktober 2 weken in Hong Kong mogen verblijven. Daar wordt letterlijk gevochten voor democratie en voor de vrijheid van meningsuiting. Indrukwekkend om te zien. De landelijke kranten staan er bol van. In Hong Kong botsen de Westerse waarden zoals vrijheid van meningsuiting en Chinese communistische waarden. China gaat uit van hiërarchie. Nederland hecht waarde aan de vrijheid van meningsuiting.

Morgen is het Eerste Kerstdag. Vrijheid en democratie krijgen met Kerst een extra dimensie. De kerstgedachte gaat uit van vrede op aarde. Kerst is een feest van vrede en van Licht. Democratie is een voorwaarde voor een vreedzame samenleving.

En dan democratie dichtbij: in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Op 21 maart 2018 heeft u de leden van de gemeenteraad gekozen. In een eerdere column heb ik geschreven over het zogeheten ''Raadsprogramma''. Daarin is het onderwerp ''inwonerparticipatie'' vermeld. Het is belangrijk dat inwoners meepraten over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam. Dit is namelijk ook een vorm van het uitoefenen van lokale democratie. Het gaat om op een democratische wijze overbruggen van verschillende belangen.
De gemeenteraad neemt uiteindelijk het definitieve besluit, zo werkt het ook. In 2020 over belangrijke woningbouwplannen. Zo komen de bestemmingsplannen over de Rokerij, IJzergieterij en 't Oog. Het is van groot belang dat de raad duidelijk maakt wat van een inwoner verwacht wordt bij bijvoorbeeld een bestemmingsplan en wat met uw inbreng al dan niet gedaan wordt. Volksvertegenwoordigers kunnen niet zonder uw ideeën en inbreng een goed besluit nemen. Denkt u ook in 2020 met ons mee over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam?

Timon van Zessen, raadslid CDA

Winterfair

H'VELD-G'DAM Op zaterdag 28 december is er een Winterfair in Boven-Hardinxveld. Van 9.30 tot 14.00 uur staan de deuren van het Kerkcentrum open. Binnen zijn diverse kraampjes met stoffen, tassen, boeken, sieraden, make-up, tweedehands artikelen, woonaccessoires en diverse goede doelen. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht; koffie en thee, oliebollen, erwtensoep en snackjes zijn volop verkrijgbaar. Paulus Potterstraat 20, Boven-Hardinxveld