Gert met de evacuatie-dvd en zijn videocamera.
Gert met de evacuatie-dvd en zijn videocamera. Eline Lohman

'Alles dat wielen had, werd opgetrommeld'

14 januari 2020 om 13:44

H'VELD-G'DAM Amateurfilmer Gert Romijn heeft al veel dvd's gemaakt, die veelal gaan over zaken die met de geschiedenis van Hardinxveld-Giessendam te maken hebben, zoals over het bombardement op de Buldersteeg en over de Merwedegijzelaars.

door Eline Lohman

Gert maakt zijn beelden met veel plezier, ook al is het soms moeilijk om bepaalde informatie nog te achterhalen. Een geluk bij een ongeluk was dat hij veel heeft kunnen filmen tijdens de plotselinge evacuatie van Boven-Hardinxveld vanwege de hoge waterstand, begin februari precies 25 jaar geleden. Een memorabel moment, volgens de Hardinxvelder.

Gert gaat met zijn gedachten terug in de tijd. Daar hoeft hij niet veel moeite voor te doen, want de evacuatie van het dorp in 1995 staat nog op zijn netvlies gebrand. ,,Op dinsdagmiddag ging ik met veerman Bas Heijstek, met het oude pontje de Merwede op. De rivier was heel breed door het hoge water. Tijdens het varen was ik aan het filmen. Toen de veerman me weer op de kant zette, stond er bovenaan de dijk ME en politie. We mochten niet meer over de dijk rijden, in verband met het hoge water. Mensen stonden op de dijk te kijken, de bus moest omkeren, iedereen was in rep en roer."

Al die momenten legde Gert vast op film. Maar er volgden nog veel meer filmmomenten. ,,We dachten wel: 'we hebben al vaker hoog water meegemaakt, waar gaat het over?' Maar het was serieus. Inwoners van Boven-Hardinxveld moesten weg. Alles dat wielen had, werd gemobiliseerd om alles van waarde elders onder te brengen.

Scan de QR-code met je smartphone om gelijk het hele verhaal te lezen.

Afbeelding
Gert heeft een passie voor filmen.