Afbeelding
Bram van Hemmen

Nitraat ontploft vlakbij Van Hemmen

7 januari 2020 om 12:09

Van Hemmen wil landelijke discus- sie over vuurwerk

SLIEDRECHT De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen heeft op oudjaarsdag met eigen ogen kunnen aanschouwen dat het nog altijd gebeurt dat hulpverleners bekogeld worden met vuurwerk. Hij was deze dag op pad met het team handhaving en ging mee toen er dankzij het vuurwerksysteem een zeer overlast gevende groep gevonden werd. ,,En dan rennen natuurlijk ze als echte jeugd weg, dat snap ik nog", aldus Van Hemmen op zijn Facebookpagina.

Maar verder houdt zijn begrip op: ,,Die nitraten en die 'salute shell van 10cm doorsnee' snap ik echt niet. Gelukkig ontplofte hij een meter of tien bij me vandaan. Blijkbaar is een BOA of politieagent zijn -ook in Sliedrecht- niet de meest veilige baan op deze dag... Respect voor onze mannen en vrouwen, die voor onze veiligheid bezig zijn!"

FILMPJE GEDEELD Van Hemmen besloot het filmpje te delen en legt uit waarom: ,,Heb getwijfeld of ik het filmpje zou delen. Ze gooiden, naar de handhavers en ik filmde dit toevallig. Waarom dan toch delen? Ik hoop in ieder geval twee dingen. Ten eerste dat ouders én jongeren hierover gaan praten. Er zijn grenzen en dit is gewoon levensgevaarlijk. Tegelijk: dit verziekt het voor iedereen.

COBRA6 IN GROEP 4 Ten tweede: Minister Grapperhaus, het is nu echt tijd dat landelijk het echte gesprek gevoerd gaat over het illegale vuurwerk. De vuurwerkdiscussie gaat steeds over het legale spul, terwijl die echt gevaarlijke rommel steeds makkelijker verkrijgbaar is. Tijdens uitdelen van vuurwerkbrillen op basisscholen heb ik gesprekken gevoerd in verschillende klassen. In elke groep, van acht tot in groep vier (!) toe, zijn kinderen die een Cobra6 afgestoken hebben. Ze vinden het nog volstrekt normaal ook. De zware klappen, die al eind september beginnen of dat wat naar hulpverleners wordt gegooid, zijn echt geen categorie 2 vuurwerk. Dat zijn cobra's6, -8 of, shells en weet ik veel hoe de exotische namen luiden.

Een totaalverbod op consumentenvuurwerk gaat dat echt niet veranderen. En dan mogen wij als gemeenten dit ook handhaven? Hoe dan, minister? Dit is dweilen met de kraan open! Het carbidschieten was gelukkig een stuk leuker."

Afbeelding