Afbeelding
QR-code

'Doodsteek voor lokale journalistiek'

28 januari 2020 om 15:00

DEN HAAG Ondoordacht gemeentelijk milieubeleid is de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek. Dit schrijft de NNP -branchevereniging van regionale en lokale huis-aan-huiskranten - in een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en media minister Arie Slob. Hierdoor dreigt de lokale journalistiek het loodje te leggen en zo'n 450 miljoen aan reclameomzet in de zakken van buitenlandse techbedrijven zoals Google en Facebook te verdwijnen. De lokale nieuwsbladen luiden -mede bij monde van BDUmedia - de noodklok en roepen minister Slob op om in te grijpen.

In een poging papierverspilling tegen te gaan, dreigen gemeentes het voorbeeld van het stadsbestuur Utrecht te volgen door reclamefolders én huis-aan-huiskranten over één kam te scheren en beide uit de brievenbussen te weren, stellen de verschillende uitgevers. In plaats van het huidige beproefde systeem waarmee inwoners middels de bekende Ja/Nee- en Nee/Nee-stickers ongewenst drukwerk vrijwillig kunnen weren, heeft Utrecht het gemakshalve omgedraaid: geen sticker betekent geen drukwerk meer. Dus ook geen huis-aan-huiskrant. In Utrecht bepaalt niet langer de burger zelf, maar de politiek wat door de brievenbus gaat. Als dit ondoordacht beleid navolging krijgt, is het einde verhaal voor onafhankelijke huis-aan-huis journalistiek.

Algemeen Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) vindt dit de wereld op zijn kop: ,,In plaats van de lokale nieuwsvoorziening te beperken, zouden de gemeenten lokale media juist moeten helpen", aldus Bruning. ,,Er wordt te makkelijk gedacht dat je print wel even kunt vervangen door online, maar dat is een misvatting: online en print blijven allebei bestaan, náást elkaar."

Scan de QR-code en lees gelijk meer over deze doodsteek.

Afbeelding