Sylvia van der Meis samen met Elly Lust als medeproductieleiding in reconstructie van Opsporing gezocht.
Sylvia van der Meis samen met Elly Lust als medeproductieleiding in reconstructie van Opsporing gezocht. privebezit Sylvia van der Meis

'Ik ben een echt mensenmens'

Figurant zijn, betekent heel veel wachten

H'VELD-G'DAM Sylvia van der Meis-Strauss heeft een wel heel bijzondere hobby. De 73-jarige Hardinxveldse schittert al jaren als figurant in diverse series, films, commercials, campagnes en videoclips. En het begon allemaal met een oproepje in de krant.

door Esther Coumans

,,In maart 2010 zag ik een oproepje in de Gorcumse Courant dat ze voor een nieuwe serie, Dokter Tinus, figuranten zochten", vertelt Sylvia van der Meis-Strauss. ,,Omdat ik het altijd wel leuk vond om toneel te spelen en de opnames in Woudrichem waren, heb ik gereageerd. Ik ben er toen vanzelf ingerold. Ik heb zes seizoenen mee mogen spelen in de serie", laat ze trots weten.

Bij de serie Dokter Tinus heeft de vrolijke Sylvia een hoop geleerd. En is het balletje vanzelf gaan rollen. Ze staat bij verschillende castingbureaus ingeschreven. ,,Het is wel puur een hobby", benadrukt ze. Maar deze bezige bij zit niet stil. Ze is een dag in de week vrijwilliger als gastvrouw in Restaurant van verpleeghuis Tiendwaert Rivas Zorggroep in Hardinxveld-Giessendam en ze sport ook nog eens twee keer per week bij InnerStance in Hardinxveld-Giessendam.

Dit jaar viert de 73-jarige diverse jubilea. ,,Ik ben nu precies 10 jaar figurant. Wat gaat dat snel", beseft ze. ,,En we wonen nu veertig jaar in dit huis in Hardinxveld. Ook bestaat ons bedrijf veertig jaar. Het bedrijf Meis brandbeveiliging is verhuisd naar Gorinchem en onze oudste zoon heeft het overgenomen." Met haar man Theo vierde Sylvia vorig jaar hun vijftigjarig jubileum en in september 2020 kennen ze elkaar precies zestig jaar.

AFSTUDEERFILM In het begin van het figureren, wachtte Sylvia altijd netjes af tot de rollen naar haar toekwamen. ,,Maar dat doe ik niet meer hoor. Ik wacht niet meer af. Als ik iets voorbij zie komen en denk dat het wel iets voor mij is, dan reageer ik zelf. Zo zag ik ook het oproepje voor de afstudeerfilm Met dank aan alle figuranten van Laura Hisken. In deze portretdocu word ik gevolgd als figurant. Heel erg leuk om te doen."

Wie Het geheime dagboek van Hendrik Groen heeft gevolgd, zal de Handinxveldse ook diverse keren in beeld hebben gezien. ,,Het was echt geweldig om daar aan mee te werken. Ook om André van Duin te leren kennen, hij is echt fantastisch." Maar Sylvia is niet alleen in beeld te zien, heel soms heeft ze ook tekst en is ze dus edelfigurant. Zoals in de serie Sluipschutters. Samen met cabaretier Ronald Goedemondt speelde ze een zwembadscène.

Een goede figurant is niet alleen in beeld, maar moet ook kunnen acteren. Sylvia geeft aan dat ze een cursus hierin heeft gevolgd. ,,Dat was heel intensief. Figurant zijn, betekent gewoon heel veel wachten. Zoals bijvoorbeeld tijdens de bruiloft van dokter Tinus. Wij moesten toen om 10.00 uur op de set aanwezig zijn, maar pas om 18.00 uur zaten wij in de kerk en werden de opnames gemaakt. Er wordt geadviseerd om tijdens het wachten een boek mee te nemen. Dat doe ik eigenlijk niet", lacht ze. ,,Er zijn zoveel contacten die je kan maken. Ik verveel me nooit."

Ze krijgt ook veel leuke reacties van vrienden, kennissen en familie, maar ook van onbekenden die haar herkennen van televisie. ,,Dat is echt heel erg leuk om te horen." Maar het allerleukste aan figurant zijn vindt Sylvia dat ze erop uit is. ,,Ik zie mensen. Ik ben een echt mensenmens. En ik kom op plekken waar ik nooit zou komen en ik zit echt door het hele land. Ik vind het fantastisch", besluit ze haar verhaal.

Ga naar de site en bekijk de video van de zwembadscène en meer foto's op de set.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sylvia van der Meis samen met Tom Hoffman op de set in de tv serie Dokter Tinus.
Afbeelding