Ga naar de site en bekijk de video van sportcoach Maarten Hendrickx over deze fietscursus.
Ga naar de site en bekijk de video van sportcoach Maarten Hendrickx over deze fietscursus. Walter Leendertse

Fietscursus krijgt vervolg

H'VELD-G'DAM In oktober 2019 organiseerde Servanda een fietscursus voor mensen die het fietsen nog niet machtig zijn, zodat ze mobieler en minder geïsoleerd raken. De cursus bleek een groot succes en smaakte naar meer.

door Walter Leendertse

,,Nadat de fietscursus klaar was hebben we geëvalueerd en er bleek voldoende vraag te zijn naar een nog meer verdiepende cursus", vertelt Maarten Hendrickx, sportcoach bij Servanda. Waar de cursus in oktober slechts twee zaterdagen in beslag nam, wordt de cursus vanaf 18 april verdeeld over tien lessen. ,,Deze cursus is veel grootser opgezet en gaat naast het leren fietsen ook over de verkeersregels in Nederland. Vandaar dat we eerst beginnen met een theoriegedeelte en daarna een praktijkgedeelte."

Net als in oktober heeft Hendrickx dit keer ook weer contact gezocht met verschillende partijen om samen te werken: ,,Vorige keer konden we fietsen lenen van een fietsenhandel, echter dit keer komen de fietsen bij Fien wonen vandaan. Daar komen regelmatige oude fietsen binnen, welke zullen worden opgeknapt voor dit project. Het is de bedoeling dat de deelnemers een fiets mogen uitkiezen waar ze de cursus op volgen waardoor ze meer vertrouwd raken met hun fiets. Aan het eind van de cursus mogen de deelnemers de fiets houden." Naast Fien wonen heeft de Ichtusschool hun plein en aula ter beschikking gesteld en gaan de deelnemers werken met de materialen voor de verkeerslessen die de leerlingen op de Ichtusschool aangeboden krijgen.

Om het project te laten slagen zijn er weer een groot aantal vrijwilligers nodig. ,,Het zou mooi zijn als je kunt vertalen naar het Arabisch of Tigrinya, maar dat is absoluut geen vereiste." Hendrickx benadrukt ook nog eens dat de fietscursus niet enkel voor statushouders is, maar ook voor Nederlandse mensen die het fietsen nog niet voldoende machtig zijn. ,,Evenals de vraag naar vrijwilligers hebben we ook de cursus zelf breed uitgezet, zodat eigenlijk iedereen kan meedoen, zowel als deelnemer of als vrijwilliger."

De fietscursus wordt gegeven vanaf zaterdag 18 april op de Ichtusschool aan de Pauwtjesmolen in Hardinxveld. Daarna nog negen zaterdagen, in principe elke zaterdag, met uitzondering van de zaterdagen in de meivakantie. Wie 15 jaar en ouder is en zich wil inzetten voor dit project kan zich aanmelden bij Maarten Hendrickx via maarten.hendrickx@servanda.nl of 06-82313592. Geef je beschikbaarheid aan.