Alida Ambachtsheer (64) is directeur van Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam.
Alida Ambachtsheer (64) is directeur van Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Eline Lohman

'Je moet in mogelijkheden denken'

14 april 2020 om 15:01

H'VELD-G'DAM Alida Ambachtsheer (64) is directeur van Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. In mogelijkheden denken: dat is het motto van de Hardinxveldse, in haar functie als directeur, maar ook privé.

door Eline Lohman

Wat ziet u als u in de spiegel kijkt?
,,In de spiegel kijken heb ik wel geleerd, want ik heb jaren aan ballet gedaan en daarvoor moet je voor de spiegel staan. Maar wat ik nu zie? Iemand die vriendelijk, nadenkend en gedreven is. Ik hoop tenminste dat ik zo overkom. In het museum ben ik heel gedreven in wat ik doe. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder was ook zo, al was zij introverter dan ik. Maar dat heeft ook met de tijdsgeest te maken: wij hebben nu meer mogelijkheden. Net als mijn moeder, bijt ik me ergens in vast en kijk ik of het lukt."

Daar slaat zeker ook het citaat 'iets lijkt onmogelijk, tot het gedaan is!" op, dat u onlangs las en dat u zo aanspreekt?
,,Zeker. Je moet altijd in mogelijkheden denken, vind ik. Soms lukt iets niet en dat moet je dan ook accepteren. Dat is binnen het museum net zo goed. Wanneer je iets organiseert en het lukt niet, dan is dat ook niet erg. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Niets is onmogelijk tot je het tegendeel bewezen hebt. Daar houd ik me aan vast. Mijn moeder heeft me geleerd ergens een nachtje over te slapen als je ergens niet uitkomt. Dat zit altijd in mijn hoofd, even iets parkeren tot een later moment."

U bent al meer dan 30 jaar betrokken bij het museum. U woonde er in het begin ook bij. Hoe was dat?
,,Er moest iemand komen wonen om de verbouwing te begeleiden en alles op te starten. Mijn man en ik zijn daar door de Stichting Eigenaren voor gevraagd. We hebben vijf jaar hier gewoond. Een jaar in het voorhuis en daarna achterin het pand. In 1997 werd het woonhuis bij het museum getrokken. Zo kon alles goed worden begeleid en kon een netwerk worden opgebouwd. Maar ik vond het ook fijn om na vijf jaar gewoon mijn voordeur dicht te kunnen trekken en rust te hebben. Je was namelijk nooit echt vrij - we waren een soort gemeengoed."

p[ Open de camera op je smartphone en scan de QR-code. Je kunt dan gelijk het hele premium artikel op Het Kompas lezen.

Afbeelding
In mogelijkheden denken: dat is het motto van de Hardinxveldse, in haar functie als directeur, maar ook privé. (Foto: Eline Lohman)