Oproep huisartsen: blijf niet te lang doorlopen met ernstige klachten

15 april 2020 om 10:11

H'VELD-G'DAM Uit pas gehouden onderzoek blijkt dat sinds de corona-uitbraak in Nederland veel minder patiënten naar de huisartsenpraktijken komen. Landelijk gaat het om een afname van ongeveer 70%. Wachtkamers zijn leeg en het aantal consulten is minimaal. Een deel van deze terugloop is een bewuste keuze vanuit huisartsenpraktijken; zo zijn contacten voor chronische zorg bewust uitgesteld.

De huisartsenpraktijken in de regio Drechtsteden en West-Alblasserwaard herkennen zich in het bovenstaande. Het uitstellen van zorg kan echter nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Daarom roepen zij patiënten op niet te lang te blijven doorlopen met klachten. Bij twijfel over de ernst van de klachten kan altijd bellen worden gebeld met de huisartsenpraktijk om hierover te overleggen.

Als de huisarts of assistente vraagt om op het spreekuur te komen, dan kunnen inwoners daar veilig naar toe. De spreekuren zijn ruimer opgezet zodat er voldoende ruimte in de wachtkamers is. Patiënten met luchtwegklachten die naar het oordeel van de huisarts of de assistente gezien moeten worden, worden doorverwezen naar één van de aparte locaties in Dordrecht, Zwijndrecht of Sliedrecht.

's Avonds, 's nachts en in het weekend moet men - als het spoed heeft - met de huisartsenpost bellen.

Vaccinatiecampagne meningokokken

H'VELD-G'DAM Jong JGZ houdt vanaf 20 april een vaccinatiecampagne meningokokken ACWY voor jongeren die geboren zijn in 2006. Op advies van het RIVM gebeurt dit op korte termijn, omdat meningokokken W momenteel nog circuleert in Nederland. In verband met het coronavirus gebeurt het vaccineren kleinschalig op consultatiebureaus. Jongeren krijgen een uitnodiging thuisgestuurd.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn groepsvaccinaties in heel Nederland onlangs uitgesteld. Omdat meningokokken W momenteel nog circuleert adviseert het RIVM dringend om de vaccinatie meningokokken ACWY nog vóór 1 juli 2020 aan 14-jarigen aan te bieden. Daarom houdt Jong JGZ vanaf 20 april een vaccinatiecampagne.

Jongeren die geboren zijn in 2006 en wonen in Zuid-Holland Zuid* ontvangen binnenkort een uitnodiging per post van Jong JGZ. Om lange wachtrijen bij het vaccineren te voorkomen, worden jongeren individueel uitgenodigd op het consultatiebureau bij hen in de buurt.

Om het vaccineren veilig te laten verlopen worden jongeren gevraagd om rekening te houden met het volgende:

Kom hooguit met één (klachtenvrije) begeleider. Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Draag een shirt met korte mouwen, zodat de prik snel gezet kan worden. Kom op de tijd die in de uitnodiging staat. Blijf thuis bij klachten: koorts, keelpijn, kortademigheid, hoesten of verkoudheid.

Info: jongjgz.nl/vaccinaties.