Dominee Carmen Melissant: ,,Deze moeilijke tijden pushen ons om verder te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Dominee Carmen Melissant: ,,Deze moeilijke tijden pushen ons om verder te kijken wat de mogelijkheden zijn." prive

'Doe iets leuks voor een ander'

28 april 2020 om 15:44

H'VELD-G'DAM ,,De hele wereld staat nu op pauze", zegt dominee Carmen Melissant van de gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld. ,,Deze moeilijke tijden pushen ons om verder te kijken wat de mogelijkheden zijn."

door Esther Coumans

En daar zijn veel mogelijkheden waar de predikant en de leden van de kerk in eerste instantie helemaal niet aan zouden hebben gedacht. Bijna anderhalf jaar is de uit Gorinchem afkomstige Carmen Melissant dominee in Boven-Hardinxveld. ,,Nog tijdens mijn studie kwam deze vacature op mijn pad. In eerste instantie dacht ik dat het niks voor mij zou zijn, maar niets bleek minder waar. Het is zo'n fijne gemeente, heel warm en er is ruimte voor verschillen. En er is plaats voor veel creativiteit en humor. Dat vind ik heel belangrijk."

De gereformeerde kerk in Boven-Hardinxveld beschikte al wel over luisterdiensten. Toch zijn ze nu door het coronavirus snel over gegaan op een livestream dienst. ,,Het is echt heel erg anders als je beeld bij een kerkdienst hebt of niet", legt de predikant uit. ,,Het biedt meer kansen en de mensen hebben veel meer te kijken. We merken dat we meer mensen bereiken via de livestream, ook mensen die niet (meer) naar de kerk gaan. Het is toch fijn dat we dat kunnen bieden. Het is mooi om terug te horen dat mensen de beleving toch echt voelen op deze manier."

Wie via de livestream kijkt of de diensten na afloop terugkijkt via YouTube ziet dat er allemaal foto's van de gemeenteleden op de kerkbanken zijn geplakt. Ze laat weten dat ze dat bij een andere predikant hadden gezien. ,,En ik vond dat zo mooi. Dus hebben wij ook foto's van onze gemeenteleden geplakt. Dat is ook voor mij heel prettig. Dan zie ik de gezichten als ik bezig ben met een dienst. Dat was sowieso heel erg wennen in het begin. Om alleen in de camera te praten en geen interactie van de bezoekers te krijgen."

Dagelijks heeft de dominee contact met de leden van haar kerk, op diverse manier veelal telefonisch en zingt ze wekelijks een lied ter bemoediging. Maar ze heeft weer iets nieuws bedacht. ,,Ja, ik dacht waarom zou ik niet bij verschillende mensen kunnen aanbellen en op ruime afstand even kunnen kletsen. Een pasto(p)raatje noem ik dat. Ik kan wel zeggen dat ik nu uitkijk naar de tijd dat we weer gewoon samen in de kerk kunnen zitten."

Scan de QR-code met de camera op je smartphone en lees dit premium artikel. Nog geen premium abonnee? Dit kan vanaf 3,95 per maand.

Afbeelding