Stephanie aan de slag.
Stephanie aan de slag. Privé

'Een leven zonder koken is saai'

2 juni 2020 om 16:23

SLIEDRECHT Stephanie de Wit (30) uit Sliedrecht heeft een ware passie voor eten en koken. Ze noemt koken niet voor niets haar 'grote liefde'. Gezond eten is iets waar zij zich graag mee bezighoudt. Door middel van stellingen over eten en koken leren we de kookfanaat beter kennen.


Een leven zonder koken kan ik me niet voorstellen.
,,Koken is mijn grote liefde. Het mixt creativiteit met wetenschap. De perfecte combinatie. Heel veel processen die tijdens het koken gebeuren zijn voorspelbaar en logisch. Als je dat gebruikt, kun je met je creativiteit elke keer iets nieuws maken. Een leven zonder koken zou nogal saai zijn. Stel je voor dat je elke dag hetzelfde moet eten! Verder is koken belangrijk omdat het zorgt voor een connectie met de wereld om ons heen."


Als koken je passie niet is, zal dit het ook nooit worden.
,,Sommige mensen vinden koken niet zo leuk, maar dat heeft vaak een goede reden. Bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze het niet zo goed kunnen of nog erger, anderen dit zeggen. Trek je daar niks van aan, van proberen kun je leren. Je hoeft niet in één keer een sterren-chef te zijn. Begin gewoon met lekkere simpele gerechten zoals een soep of een salade en bouw daarvan uit je zelfvertrouwen op. Proeven is ook heel belangrijk, dat vergeten veel mensen te doen. Begin met één gerecht en langzaamaan uitbreiden. Zo heb ik het zelf ook gedaan. Ik was 8 jaar toen ik een recept uit een kookboek maakte, maar pas toen ik op mezelf ging wonen ben ik echt begonnen met leren. Ik werkte en studeerde tegelijkertijd maar ik probeerde toch regelmatig iets helemaal vers te koken. Zo word je elke keer iets beter en ontdek je steeds meer mogelijkheden. Toen ik kinderen kreeg kwamen er weer nieuwe uitdagingen bij, maar koken is vooral aanpassen en iets moois maken met de dingen die er zijn."


Het is moeilijk om gezond te eten.
,,Ik zou zeggen: het is wel moeilijk, maar het wordt steeds makkelijker. Je ziet steeds meer groente in recepten en ook in restaurants staan er steeds meer lekkere gezonde gerechten op de kaart. Kant en klare producten worden ook steeds gezonder. Mijn idee is dat we over een paar jaar met z'n allen een stuk gezonder zijn gaan eten."

Open de camera op je smartphone, scan de QR-code en lees dit premium-verhaal. Nog geen premium-abonnee? Dat kan al vanaf 3,95 per maand.

Afbeelding
Stephanie de Wit. (Foto: Privé)