,,Je merkt gewoon dat er een compassie is onder de inwoners; ze gaan ervoor
,,Je merkt gewoon dat er een compassie is onder de inwoners; ze gaan ervoor", vertelt burgemeester Dirk Heijkoop. Suzanne Heikoop

‘Er is veel saamhorigheid in het dorp’

De burgervader vervolgt: ,,In het begin vond ik het nog wel een beetje onwerkelijk. Een ver van mijn bed show. Vooral toen het nog heel ver weg was, dacht ik nog wel, wat zouden we er hier van gaan merken. Maar ik kreeg al gauw in de gaten dat het zich wereldwijd zou verspreiden.” Zowel in zijn werk als privé kreeg de burgemeester al snel met het coronavirus te maken. In Hardinxveld dienden zich twee besmette gezinnen aan, die het virus hadden opgelopen na een vakantie in Italië. ,,Ik heb hen telefonisch te woord gestaan en ze een hart onder de riem gestoken. Ze waren wel ziek, maar niet zo heftig.”

Helaas kreeg het dorp ook te maken met twee overledenen ten gevolge van corona. ,,Dat is altijd heel triest. En wij hebben zeer met de familie meegeleefd”, geeft hij aan. Toch blijft de gemeente erg achter met het aantal besmettingen. ,,Ook zijn er gelukkig heel weinig mensen opgenomen geweest in het ziekenhuis uit het dorp. Waar het precies aan ligt, weet ik ook niet, maar misschien heeft het wel te maken met de verbondenheid en de saamhorigheid die er heerst in het dorp. In de gemeente zijn relatief veel verzorgingshuizen, waar met veel vrijwilligers wordt gewerkt. Zij zorgen goed voor elkaar en letten ook op elkaar.”


BEWUSTE KEUZE In het begin van de intelligente lockdown was burgemeester Dirk Heijkoop, net als de wethouders in Hardinxveld-Giessendam, een beetje uit het straatbeeld verdwenen. ,,Het was een bewuste keuze van ons om een stap terug te doen. Dat was op sommige momenten lastig, maar we gaven hiermee ook het goede voorbeeld. Blijf thuis en maak je eigen keuzes.”


MOED INSPREKEN De gemeente Hardinxveld-Giessendam wilde wel zoveel mogelijk haar inwoners informeren. In het begin gebeurde dat met brieven, die huis-aan-huis werden bezorgd. Ook nam de burgemeester diverse videoboodschappen op om de dorpsbewoners moed in te spreken. ,,Daar hebben we veel positieve reacties op gekregen, heel fijn om te horen.” Ook moest de raad op een andere manier vergaderen dan voorheen. ,,We gingen over op digitaal vergaderen en dat doen we nu nog steeds. Het bevalt wel goed, maar het is straks ook wel weer prettig om elkaar weer in de raadszaal te zien en spreken. Technisch verloopt het allemaal prima. Mensen spreken niet door elkaar, wachten netjes op hun beurt en er wordt veelal kort en bondig gesproken om iedereen aan het woord te laten. Tot het zomerreces blijven we digitaal vergaderen. Na het reces gaan we kijken naar de fysieke mogelijkheden."

Het ‘gewone’ leven komt weer een beetje op gang en dat betekent dat de burgemeester en wethouders ook weer wat meer in het openbaar verschijnen. ,,We laten ons weer wat meer zien, zoals bijvoorbeeld afgelopen weekend bij de Giessenhof actie. Wel op gepaste afstand.” Tijdens de lockdown zijn er in Hardinxveld niet veel boetes uitgeschreven voor mensen die zich niet aan de coronaregels hielden. ,,Maar er zijn wel heel veel waarschuwingen uitgedeeld. Vooral op de strandjes en bij de twee voetbalkooien.”

Hoe vervelend het coronavirus ook is, het heeft bij veel mensen hun creativiteit naar boven gehaald. Dat vindt Heijkoop mooi om te zien. ,,In no-time hebben vooral de sportverenigingen en kerken een vrijwilligersnetwerk opgebouwd. Heel bijzonder om te zien hoe dat allemaal is gegaan. Er zit veel ruimte in de samenleving om het één en ander op te pakken. Je merkt gewoon dat er een compassie is onder de inwoners; ze gaan ervoor.” Toch ziet hij ook dat vooral de kerken op dit moment worstelen hoe ze de diensten moeten aanbieden. ,,Er komen heel veel varianten voorbij, van preken in de buitenlucht tot meerdere diensten op een dag. Ze mogen weer, maar ook aangepast, dus dat is voor veel zoeken naar de juiste vorm.”


GUNFACTOR Heijkoop erkent ook dat de middenstand het zwaar heeft en heeft gehad. Maar hij is ook heel positief erover. ,,Er zijn hier, zo ver ik weet, geen bedrijven door de coronacrisis failliet gegaan. Ze zijn hier weer goed aan het opstarten. De crisis heeft echt specifieke ondernemers getroffen, zoals onder andere de horeca, de kledingbranche en de brillenwinkels.” Al een paar weken promoot de gemeente ‘Koop Lokaal’. Zo worden lokale ondernemers gesteund en hoeven de inwoners niet ver de deur uit. ,,Je merk wel dat het werkt. De ondernemers krijgen zeker de gunfactor van de inwoners en dat is mooi”, besluit hij.

a[ Dit premium-artikel wordt gratis aangeboden door Het Kompas Hardinxveld-Giessendam. Wie alle premium-verhalen wil lezen, kan een abonnement nemen al vanaf 3,95 per maand. Ga naar de site voor meer informatie.