KWF-collectebus
KWF-collectebus Tonny Hendriks

Vaker huidkanker in Sliedrecht

30 juni 2020 om 14:33

SLIEDRECHT In de gemeente Sliedrecht komt vaker huidkanker voor dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuid-Holland Zuid.

Vorig jaar heeft de gemeente de GGD gevraagd om onderzoek te doen naar kanker in Sliedrecht. Een paar jaar daarvoor was dat al eens gedaan. Dat was een beperkt onderzoek rondom het dossier Chemours/DuPont. De GGD heeft toen niet heel Sliedrecht onder de loep genomen. In het nieuwe onderzoek heeft de GGD bekeken hoe vaak kanker voorkomt in heel Sliedrecht van 1998 tot en met 2017. Er zijn gegevens verzameld over alle 14 hoofdsoorten van kanker. In Sliedrecht blijkt huidkanker vaker voor te komen op basis van landelijke gemiddelden. Door dit hogere cijfer komt ook kanker in totaal vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Wat opvalt is de toename van huidkanker in de tijd. Van 2008 tot en met 2017 zijn er bijna twee keer zo veel gevallen als van 1998 tot en met 2007. Hoe dat precies komt, is niet duidelijk. Maar het is in lijn met de landelijke trend: het aantal gevallen stijgt snel en huidkanker staat nu op de tweede plaats van meest voorkomende kankersoorten. In Sliedrecht komt huidkanker meer voor bij mannen. Foto: Tonny Hendriks.

Expositie 'Spannende Troep'

H'VELD-G'DAM Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam heeft deze zomer een heel verrassende expositie. Rond het thema ‘Het is kunst om van afval iets te maken’ krijgt de bezoeker een beeld wat allemaal van afval gemaakt kan worden. Oud en jong zullen versteld staan van de mogelijkheden om de afvalberg tegen te gaan. Met tips voor de volwassenen en doe activiteiten voor de kids.

Op de expositie ziet de bezoeker dat afval ook waarde heeft. Niet zomaar waarde. Er worden ongedachte en verrassende kunstwerken gemaakt van blikjes, van plastic flessen, van allerlei soorten textiel. De expositie laat zien dat niets weg hoeft te worden gegooid. De expositie heeft ook een educatieve functie. De regionale reinigingsdienst Waardlanden zorgt voor voorbeelden, tips en aanvullend materiaal.

Voor de kids is er ook een spannend detectivespel (waarbij de ouders en grootouders mogen helpen) en is er een knutselmogelijkheid in een grote eigen tent, om zelf aan de slag te gaan aan de hand van enkele voorbeelden. Kinderen kunnen een speurtocht maken en voor de kleinste kinderen zijn er ook kleurplaten.

Info: www.koperenknop.nl.

Afbeelding