Trijntje ligt alweer een tijdje in De Koperen Knop.
Trijntje ligt alweer een tijdje in De Koperen Knop. Museum De Koperen Knop

Giessendamse in Canon van Nederland

30 juni 2020 om 14:20

H'VELD-G'DAM De Canon van Nederland is vernieuwd. Dit uit 2006 stammende medium, bedoeld voor het onderwijs en voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van ons land, moet van tijd tot tijd worden geactualiseerd. Dat is half juni 2020 gebeurd, waarbij als oudste vermelding van de geschiedenis van Nederland, Trijntje, is opgenomen. Ooit woonde ze op een donk in wat nu de Giessendamse polder is en nu ligt haar reconstructie in Museum De Koperen Knop.

Toen bij de opgravingen op het traject van de Betuweroute in 1996 menselijke begravingen werden gevonden stond de tot dan toe bekende geschiedenis van Nederland op zijn kop. Een van de begraven vrouwen werd vrijwel intact teruggevonden in het graf waarin ze ruim 5500 jaar geleden was neergelegd. Ze kreeg met een knipoog naar de hier later rijdende trein de naam Trijntje.

Sindsdien zijn alle schoolboeken en leermethoden herschreven, want het ging hierbij om de oudst begraven vrouw van Westelijk Nederland. En dat heeft nu intussen ook geleid tot een aanpassing van het belangrijke element: de Canon van Nederland. Destijds is aan de hand van haar skelet een wassen beeld gemaakt van Trijntje, zodat iedereen kan aanschouwen hoe ze eruit moet hebben gezien. Dit beeld heeft eerst deel uitgemaakt van een bijzondere tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. En nu bevindt het zich al weer geruime tijd in het Betuweroutepaviljoen in Museum De Koperen Knop.

Op de plek waar Trijntje destijds onder de aan te leggen rails is gevonden staat nu een gedenkteken. Meer informatie: www.koperenknop.nl.

Afbeelding
Afbeelding