Jan schildert al 63 jaar, de laatste 30 jaar specialiseerde hij zich in aquarelleren.
Jan schildert al 63 jaar, de laatste 30 jaar specialiseerde hij zich in aquarelleren. Jan Wieman

Aquarellen Van der Wal bleven ongezien

30 juni 2020 om 11:31

SLIEDRECHT Niet alleen de schilderijen van Van Gogh, Caravaggio of Toorop bleven lang ongezien. Ook de aquarellen van één van Sliedrechts grootmeesters in de schilderkunst de 75-jarige Jan van de Wal hingen de achterliggende maanden ongezien door het publiek in verpleeghuis Waerthove. Alleen de bewoners konden ze vanwege het coronagevaar bewonderen ,,En zij waren er erg content over", zegt Jan.

Jan schildert veel en graag de landschappen in de Alblasserwaard en de Biesbosch, maar ook kent zijn oeuvre veel situaties in Sliedrecht van vroeger en nu. ,,De Alblasserwaard heeft me altijd erg geboeid en is erg mooi om te schilderen en de dijk en het stoepengebied heeft natuurlijk een aantal bijzondere kenmerken van Sliedrecht evenals de Stationsweg", zegt de man die al jaren met deze moeilijke vorm van schilderen bezig is. ,,Je moet bij aquarelleren eigenlijk andersom denken, je moet beginnen met eerst de achtergrond te schilderen dan is de voorgrond snel genoeg gemaakt."

Jan die ook workshops geeft, probeert zijn leerlingen dat andersom denken bij te brengen maar dat is vaak moeilijk te begrijpen het vraagt tijd en ruimte in de geest bij hen wat niet iedereen gegeven is volgens hem. Het is een erg lastige techniek die veel oefening vergt zelfs ook nog van Jan zelf.

Op zijn computer staan zo'n 60 schilderijen die hij graag laat zien en hij weet feilloos te vertellen op welke locatie het was en soms ook wat er toen gebeurde. Alles is ook te zien op Pinterest (pinterest.com/janvanderwal376). Ook op Facebook is Jan actief en daar zijn ook zijn schilderijen te zien.