Arie de Leeuwerk.
Arie de Leeuwerk. Eline Lohman

‘Ierse volksmuziek heeft veel historie’

14 juli 2020 om 14:08

H’VELD-G’DAM Arie de Leeuwerk (70) is geboren in een muzikaal gezin. Het is dus niet zo verwonderlijk dat muziek een groot deel uitmaakt van het leven van de Hardinxvelder.

,,Ik kom uit een muzikaal gezin, wat zingen betreft. Mijn ouders, broers en zussen hebben altijd in koren gezongen. Bij mij begon de passie voor muziek toen ik als manneke van vijf, zes jaar een oud traporgel kreeg waar ik op ging spelen. Op mijn 20e ben ik bij een gemend koor in Hardinxveld-Giessendam gaan zingen. Drie jaar lang heb ik bij dit koor gezongen. Daarna trouwde ik, kocht ik een elektronisch orgel en nam muzieklessen. Maar toen ik andere hobby’s kreeg, kwam de muziek op een lager pitje te staan.”

De Leeuwerk gaat verder: ,,In de jaren ’90 kwam de passie voor muziek weer terug. Ik was op vakantie op Ameland met mijn gezin, in de tijd dat de shantykoren, een soort zeemanskoren, in opkomst waren. Ik zag daar zo’n koor en wat ik zag – mannen met grote baarden en met rauwe stemmen – sprak me erg aan. Ik ging zingen bij Shantykoor Ahoy in Hardinxveld-Giessendam en toen ik het Arkels Visserskoor leerde kennen, ben ik daar in 2004 lid van geworden. Tot 2010 heb ik gezongen bij het Arkels Visserkoor. Sinds die tijd ben ik dirigent bij het koor, met veel plezier.”

,,In 2011 kwam ik in aanraking met Ierse muziek. Mensen uit het dorp benaderden me, omdat ik een trekharmonica had. Het duurde nog even, maar sinds 2014 zit ik bij de band Shepherd’s Pie, waar ik zing, accordeon speel en harmonica. We maken Ierse volksmuziek. Deze muzieksoort spreekt me zo aan vanwege de historie." Scan de QR-code en lees het hele premium-verhaal.

Afbeelding