,,Koffie is een middel om met mensen in contact te komen. En dat gebeurt hier.”
,,Koffie is een middel om met mensen in contact te komen. En dat gebeurt hier.” Esther Coumans

'Het is een hippere versie van een dorpshuis'

14 juli 2020 om 13:44

H’VELD-G’DAM In de tien minuten dat we buiten op het terras bij Deelcafé De Buurman aan de Peulenstraat in Hardinxveld-Giessendam zitten, heeft Dick de Krijger al meer dan tien mensen gedag gezegd en gezwaaid. Hij kent echt bijna iedereen die langs loopt. ,,Door het deelcafé ontmoet je mensen die je in je normale leven misschien nooit had ontmoet.”


door Esther Coumans

Dick de Krijger, oprichter van stichting Deelcafé De Buurman, vertelt over de sluiting en heropening van het deelcafé. ,,Wij zijn twaalf weken dicht geweest. En we hebben ons suf bedacht wat we allemaal zouden kunnen ondernemen, maar dat was toch moeilijk uitvoerbaar soms. We hebben het pand wel grondig onder handen genomen. En we hebben kaartjes en bloemen gestuurd naar gasten die hier wekelijks komen en waar we het adres van wisten. We wilden ze in de coronatijd een hart onder de riem steken.”

Het 100% non-profit koffiehuis bestaat sinds september 2016. Onlangs is het vierde deelcafé in Nederland geopend en er volgen er meer. De ultieme drijfveer van De Buurman is de wens om 'een goede buur' te zijn voor mensen dichtbij en ver weg. ,,En dat doen we door te delen”, laat De Krijger weten. Het delen gaat op diverse manieren, zoals bijvoorbeeld tijd en aandacht delen met mensen dichtbij, maar ook delen in middelen en contacten aangaan met mensen in nood ver weg. ,,De horeca-opbrengst per maand komt 100% ten goede aan een project van 'Hardinxvelders ver weg'. In drie jaar tijd hebben we al 65.000 euro gedoneerd en we hopen over een jaar op de 100.000 euro te zitten.”

De passie spat ervan af als De Krijger het over het deelcafé heeft. Net als de vrijwilligers – deelgenoten – die op dat moment aan het werk zijn; zij zijn vol lof. ,,Dit is eigenlijk gewoon de hippere versie van een dorpshuis”, legt De Krijger uit. ,,Koffie is een middel om met mensen in contact te komen. En dat gebeurt hier.”

Buurman Chef Lucie geeft aan dat ze met ruim zestig vrijwilligers werken. ,,Wij noemen hen deelgenoten. En we kunnen altijd nieuwe deelgenoten gebruiken op alle fronten.” De Buurman Chef vertelt dat ze heel veel nieuwe mensen heeft leren kennen door haar werk bij De Buurman. ,,Ik ben er eigenlijk zo maar ingerold. Ik kwam hier een keer kijken en ik ben gebleven”, lacht ze.

Info: www.deelcafedebuurman.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding