Jong JGZ vaccineert kinderen

Jongeren in de regio krijgen prik DTP, BMR, HPV en meningokokken

DORDRECHT Van 1 september tot en met 15 oktober vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid. Zij ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kinderen en jongeren worden opgeroepen op leeftijd en postcode. Dit gebeurt twee keer per jaar: in maart en september. Kinderen die zijn geboren in 2011 en dus dit jaar 9 worden, krijgen nu een oproep voor DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond). Meisjes die zijn geboren in 2008 en dus dit jaar 12 worden, ontvangen een oproep voor HPV (baarmoederhalskanker). Jongeren geboren tussen 2001-2006 die de vaccinatie tegen meningokokken nog niet hebben gehaald, ontvangen een uitnodiging om deze in te halen.


Door het coronavirus nodigt Jong JGZ minder kinderen en jongeren tegelijk uit. Ook wordt er gevaccineerd op datum en tijd. Zo wordt het niet te druk op de locatie en kan iedereen voldoende afstand van elkaar houden. Het is daarom belangrijk om te komen op de datum en tijd zoals genoemd in de uitnodiging van het RIVM.


Vaccinatie vermindert de kans op deze ernstige ziekten die vaak zeer besmettelijk zijn en ernstige gevolgen kunnen hebben. Ook draagt vaccinatie bij aan de groepsimmuniteit tegen deze ziekten. Wanneer veel kinderen zijn ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Alle vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Kijk voor meer informatie, coronamaatregelen en veelgestelde vragen op www.jongjgz.nl/vaccinaties Lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.