Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

ECHT SLYDREGTS


De scholen zijn weer begonnen

Deze week zijn de basisscholen in onze regio weer begonnen. De vakantie zit erop. De wekker loopt weer af op de ‘normale’ tijd. Dus zitten er weer grote groepen kinderen en jongeren op de fiets. Jaren geleden startte de vereniging Veilig Verkeer Nederland daarom met een campagne. Die heet ‘De scholen zijn weer begonnen’ en komt elk jaar terug. Door middel van grote spandoeken worden automobilisten eraan herinnerd dat er veel fietsers op de weg zijn. Na de zomervakantie belanden er elk jaar veel scholieren op de eerste hulp door ongelukken. De eerste weken na de vakantie dagelijks een schoolklas vol.

In Sliedrecht deed het bericht de ronde dat er dit jaar geen spandoeken zouden hangen. Toch zag ik er dinsdag eentje langs de Craijensteijn. Een goede zaak. Want het werkt wel. Niet dat alle automobilisten ineens stapvoets gaan rijden. Maar je wordt er toch wel (figuurlijk) bij stilgezet.

Voor de scholieren zelf is het ook een wake up call. Op de fiets moet je je net zo goed voorbereiden op de rit naar school en terug. Zeker als je naar een andere school gaat. Check gelijk even je verlichting en je remmen. Wees je in elk geval bewust van het feit dat de route naar school gevaarlijk kan zijn.

Eigenlijk is dat toch wel merkwaardig, bedacht ik me. Waarom zou je zo’n campagne nodig hebben om langzamer of bewuster te gaan rijden? Waarom doen we dat niet sowieso? Deze week was er ook een campagne van ProRail. Zij willen mensen bewust maken van de gevaren van langs het spoor lopen. Hardlopers, fietsers en mensen die bijvoorbeeld bramen plukken, en te dicht bij het spoor komen. Machinisten moeten dan vol in de remmen. Dat levert dagelijks vertragingen op en brengt dus kosten met zich mee. Om nog maar te zwijgen van de schrik van de mensen in de trein: bestuurders, maar ook reizigers. Iemand van ProRail zei: ‘Het belangrijkste doel van onze campagne is: bewustwording. Als we dat bereiken, zijn we al een heel eind.’

Ik ken het gevoel. Als je lekkere bramen ziet, dan vergeet je alles om je heen. Al fietsend kun je denken: dát is een leuk weggetje. Je hebt er dan niet direct erg in wat dat kan doen met iemand die in volle vaart vlak langs jou heen komt scheren. Daarom zijn die acties toe te juichen. Om de bewustwording te vergroten. Zodat iedereen veilig en ‘normaal’ naar school kan.

Veel plezier in de klas! Blijf gezond!

[Geert van Dijk