Gerlinde: ,,Ik functioneer als gastvrouw en breng moeders die elkaar nog niet kennen, met elkaar in contact."
Gerlinde: ,,Ik functioneer als gastvrouw en breng moeders die elkaar nog niet kennen, met elkaar in contact." Bas 't Hoen

‘Ik wil graag verbindende factor zijn'

25 oktober 2021 om 14:49

Mensen maken de stad

Gerlinde Diehl is vrijwilligster bij het MamaCafé

GORINCHEM Gerlinde Diehl (67) uit Lorsch in Duitsland, verhuisde voor de liefde naar Nederland. Ons land kwam knus-kneuterig op haar over: ,,Dat is wat veel Duitsers leuk vinden aan Nederland”, lacht ze. De eerste tijd was Gerlinde voornamelijk bezig met het zich aanpassen, het leren van de taal en de gewoontes. Ze is heel dankbaar voor hoe ze opgenomen is. ,,Ondanks dat ik me weleens een vreemde vogel voel, heb ik nooit iets van afwijzing ervaren. Ik heb het absoluut goed gehad in Gorinchem, en nog. Toch blijf ik, zeker nu ik ouder wordt, in zekere zin een allochtoon met heimwee.”  


door Levien Vermeer

Ze noemt zichzelf een ‘Eigenbrötler', een eenling, iemand die de dingen graag op haar eigen manier doet en heel goed op zichzelf kan zijn. Toch stond Gerlinde Diehl haar hele carrière midden in de samenleving en heeft ze als verloskundige met veel verschillende mensen te maken gehad. ,,Ik heb samen met mijn collega's enorm genoten van de kleurrijkheid in onze verloskundige praktijk met vrouwen uit alle windstreken en gezindten. Ik vond het enorm verrijkend, om niet alleen de verschillen te zien, maar ook de gelijkenissen tussen ons.” 

Sinds haar pensionering in 2017 blijft ze nog altijd betrokken bij anderen, maar nu als vrijwilliger. Naast diverse andere taken is Gerlinde één tot twee vrijdagen per maand bij het MamaCafé te vinden in de bibliotheek. Overkoepelende organisatie de LimonadeBrigade heeft, behalve het MamaCafé, ook een Peuter- en PuberCafé opgezet, voor opgroei-inspiratie en leuke activiteiten. In het MamaCafé kunnen moeders met kinderen tot vier jaar elkaar ontmoeten, en er terecht met opvoedingsvragen. 

Gerlinde wil graag een verbindende factor zijn. ,,Ik functioneer als gastvrouw en breng moeders die elkaar nog niet kennen, met elkaar in contact. We geven tips voor de eerste tijd met het kindje samen, soms speel ik met de kinderen die meegekomen zijn, het is allemaal heel laagdrempelig.” 


INSPIREREND Vanuit haar verloskundige praktijk gaf ze al regelmatig informatie over onderwerpen die met zwangerschap, bevalling en het kraambed te maken hebben. Maar er komen ook andere externe professionals allerlei onderwerpen toelichten die relevant zijn voor jonge ouders. Gerlinde vindt de sfeer inspirerend. ,,Iedereen gaat vriendelijk en positief met elkaar om en is gericht op het samenbrengen van mensen met hun vragen en talenten. Dat vind ik heel belangrijk.” 

Is er nog iets waar ze naar verlangt? ,,Dat we meer zouden kijken naar wat ons verbindt en minder naar wat ons uit elkaar drijft.” Gerlinde is verder actief in de katholieke kerk in Gorinchem, knutselt en leest graag, kijkt naar Duitse soaps en houdt van tuinieren.


Meer weten over de LimonadeBrigade? Ga naar: www.limonadebrigade.nl