Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Echt Slydregts

Geen mening

Over alles heb ik een mening, altijd gehad, maar waarom? Voorspelbare complimenten van Sliedrechtse mede-burgers en evenzo voorspelbare kritiek uit politieke kringen.

Daarom, nu een column zonder eigen mening, waarin ik gewoon opvallende dingen opschrijf, die ik lees of hoor. Bijvoorbeeld over betaalbare woningen in de Drechtsteden. Ik verzin het niet zelf en citeer slechts anderen. Ik las op Sliedrecht24, dat ons inwoneraantal in 2020 met 369 steeg, met name door woningbouw in Baanhoek-West. Er kwamen 1355 mensen 'van buiten' naar Sliedrecht en 976 gingen er weg. Ik citeer een commentaar daaronder: 'We bouwen dus voor rijken van elders en laten onze eigen starters kansloos.'

In de Dordtenaar las ik, dat volgens wethouder Sleeking de bouw van elk duur huis vier verhuisbewegingen oplevert, waardoor goedkopere woningen vrijkomen voor starters.

Mijn professionele collega Kees Thies citeerde mijn eerdere woorden, dat dit een simplistische weergave is van de wrange werkelijkheid. De Dordtse SP voegde daar fijntjes aan toe, dat er uiteraard een andere woning op de markt komt als iemand een nieuw huis koopt. Je weet alleen niet wáár en er is geen garantie, dat die naar een plaatselijke jongere of starter gaat. Gezien de prijsontwikkeling - zal zelfs het vierde huis in deze door de wethouder voorspelde koopketting niet voor starters of minima betaalbaar zijn. Woningbouwsubsidie moet gewoon rechtstreeks op de plek landen waar het nodig is.

In diezelfde krant stond over Dordt: Er zijn meer betaalbare woningen nodig, vooral voor starters! Dat komt niet van de grond! Ik las: In de Dordtse binnenstad kunnen 200 woningen in winkels worden gebouwd. Dan daalt de leegstand en nemen levendigheid en sociale controle toe. Winkelstraten kunnen prima woonstraten worden. Landelijk kan 1% van winkels, kantoren en scholen verbouwd worden tot woningen. Dat stopt verloedering en levert 10.000 nieuwe woningen op. Mijn dochter, meelezend over mijn schouder zei: 'Pap (en soms voel ik me ook een bord Brinta), wat in Dordt kan, kan hier toch ook?'

Tot slot las ik, dat Dordt slechts 1,5% nieuwe huizen bouwde – ónder het landelijk gemiddelde – terwijl Sliedrecht daar met 2,6% ruimschoots overheen gaat. Sinds 2016, toen we – ambitieus als we zijn – 2500 woningen wilden bouwen, zijn er daar inmiddels al 903 van gebouwd.
Mijn oude en vooral lieve moedertje van 91, uit haard hoofd: 'Nog 1597 te gaan!'

Jan Schaeffer zei ooit 'In gelul kun je niet wonen' en Thies vertaalde dat recent in 'Met bestuurlijk gedram kom je vandaag de dag niet meer weg'.Tja, over Dor- of Sliedrecht is een eigen mening niet nodig; anderen citeren is voldoende!


[Joop Keesmaat