Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Een Puch en een lief meisje

Column

Bij voorbaat excuses, maar – ondanks de titel – gaat deze column weer over betaalbare woningen voor starters. Ik ben oud, maar weet nog goed, dat ik in 1967 twee dingen wilde: Een échte Puch met verchroomde tank, hoog, smal stuur, geen “potje”, maar een dikke, glimmende uitlaat met extra gaten voor een hard, knetterend geluid! What’s new?
Tweede wens was een meissie, want achterop een Puch hoorde een meissie! Nou ja, niet zo maar een meissie, maar een lief meissie en die kwam ik in de echte “summer of love” tegen in Sliedrecht.
Ze sprong spontaan achterop, brandde haar been aan die hete verchroomde uitlaat, waaruit later de uitdrukking “brandende liefde” is ontstaan.

Afijn, trouwen en samenwonen! In die volgorde, want andersom was uiterst discutabel, maar ook toen waren er te weinig woningen, laat staan “betaalbaar”.
Ik wil niet lullig doen, maar premier Joop den Uyl kwam met een mooie subsidie-regeling voor Premie-A woningen, zodat “jongens-met-lieve-meissies-achterop” een eerste huisje konden kopen.
Het onze was niet groot, maar voldoende, kostte 60.000 euro met 20% subsidie. Later verkocht voor veel meer, waarmee “onze” doorstroming begon. Doorstroming kan dus zeker ook door de bouw van goedkope(re) huizen; Starters zijn per definitie immers doorstromers.

Onlangs deed Cees Paas van de CU in de raadsvergadering mijn hart een sprongetje maken; Eén Eneco-miljoen voor een dorpsfonds om schulden van arme inwoners “op te kopen” én hij vindt de oude brandweerkazerne een mooie plek om – mét behoud van de mooie toren – starterswoningen te bouwen.
Een combinatie van de ideeën van Cees Paas/CU zou nog mooier zijn, namelijk een Eneco “dorpsfonds” om starters aan betaalbare woningen te helpen met de oude brandweerkazerne als startpunt. Dat mag van mij ook de Groen van Prinstererschool zijn. Maar, het moet gek lopen als die niet verkocht wordt aan kerkgenootschap Leef! en ik begrijp ook wel, dat de CU daar moeilijk tegen kan zijn. Ofschoon er toch ook heel veel gelovige “starters” zijn!
Afijn, eerst plaats vinden voor een nieuwe brandweerkazerne, dan discussiëren over de herbestemming daarvan, alsmede een juiste invulling van het “dorpsfonds”. Dat kost veel moeite, geduld en nog heel veel, te veel, jaren!

Ik las nog wat over een Volkshuisvestingsfonds van 412 miljoen voor stedelijke vernieuwings-gebieden. Drechtsteden (en Sliedrecht) stonden er niet bij. Jammer, want daarmee kun je veel starters-woningen betaalbaar opknappen.

Snel graag, want ze zijn er nog steeds in Sliedrecht! Heel veel lieve jongens en meissies, die hier een betaalbaar onderkomen zoeken!

Joop Keesmaat