Hoorstudio Strating Gantelweg 2a Sliedrecht 0184-411193 www.hoorstudiostrating.nl
Hoorstudio Strating Gantelweg 2a Sliedrecht 0184-411193 www.hoorstudiostrating.nl Hoorstudio Strating
Specialist

Hoorstudio Strating: Met de haren in de wind

Zakelijk

SLIEDRECHT Het is een heerlijke dag en je rijdt met open raampje, misschien zelfs met open dak, op de snelweg. De radio gaat iets harder, want door de ruis van buiten hoor je het nieuws niet meer. Niets mis mee, toch? Mariska Stolk van Hoorstudio Strating waarschuwt toch voor deze situatie.

,,Het geluidsniveau rond de snelweg kan oplopen tot 95 decibel. Het lijkt onschuldig om met de haren in de wind te rijden, maar sommige chauffeurs lopen serieuze gehoorschade op aan het linkeroor. Gehoorschade kan leiden tot tinnitus, de aandoening die we in de column van juni behandeld hebben. Lawaai kan nog meer schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo is uit onderzoek naar voren gekomen dat werknemers die gedurende enige jaren in lawaai werkten, een hogere bloeddruk hebben en ook afwijkingen in het hartritme en in de bloedsamenstelling hebben.”

Ons gehoor kan beschadigd raken door lawaai. Mariska: ,,Door kort in veel lawaai aanwezig te zijn, maar ook door langere periode in minder lawaai aanwezig te zijn. Bij een geluidniveau van 80 decibel kan langdurige blootstelling al schadelijk zijn. De schadelijkheid van geluid wordt vaak onderschat. Dit komt omdat we een verdubbeling van het geluid niet goed waarnemen; onze hersenen merken de verdubbeling pas bij een toename van 10 decibel. Zo kan de DJ op een feestje het geluid ongemerkt opkrikken. Naarmate de avond vordert wordt het geluid fysiek ook steeds meer voelbaar, soms komt er zelfs 110 decibel uit de boxen. Om het gehoor te beschermen zijn gehoorbeschermers een absolute noodzaak in lawaaiige situaties waar mensen langdurig en regelmatig werken. Ook bij een korte bezoek aan een fabriek, bouwplaats of vliegveld zijn gehoorbeschermers belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om het gehoor in de thuissituatie niet te lang bloot te stellen aan te hoge geluidsniveaus, zoals met muziekinstallaties, hoofdtelefoons of het werken met boor- en schuurmachines. Ons gehoor kan best wel wat hebben, maar te lange en regelmatige blootstelling aan lawaai leidt uiteindelijk wel tot gehoorschade. Ook heel even in de buurt van een straalmotor van een vliegtuig, een pistoolschot dat vlak bij het oor afgaat of bijvoorbeeld een explosie kan tot permanente gehoorschade leiden.”

Om ons gehoor te beschermen zijn er verschillende gehoorbeschermers ontwikkeld. ,,Er zijn universele gehoorbeschermers die uit de fabriek komen en gehoorbeschermers die speciaal op maat worden gemaakt. Deze op maat gemaakte gehoorbeschermers worden ook wel otoplastieken genoemd en zijn bijvoorbeeld via een audicien te bestellen. Deze maakt daarvoor eerst een afdruk van het oor, zodat de gehoorbeschermers geen geluid kunnen doorlaten.

Voor meer informatie over universele of op maat gemaakte gehoorbescherming, kunt u terecht in onze winkel of op onze website: www.hoorstudiostrating.nl.

Hoorstudio Strating, Gantelweg 2a, Sliedrecht, 0184-411193, www.hoorstudiostrating.nl.