De afbeelding heeft te maken met een artikel in de editie van deze week.
De afbeelding heeft te maken met een artikel in de editie van deze week. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht? (25)

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Vorige week was het zoekplaatje het toegangshekje naar het voormalige huis van Adriaan Volker. (de letters A V zijn in de poort verwerkt) En dat huis bevindt zich aan de Adriaan Volkersingel nr 3. Het huis is volgens de naam op de brievenbus van de fam. Guis, maar ze zijn schijnbaar vaak op pad. Je ziet er zo nu en dan een tuinman rondscharrelen, maar de bewoners/eigenaren zijn uit beeld.

door Albert de Coster

De oude Adriaan had zijn huis ook een naam gegeven: Mereveo. En dat getuigt toch wel van enig historisch besef. Want die naam is afkomstig van één de grondleggers van de Merovingische dynastie.

Meroveo of Mereveo leefde tussen ca 415 en 457 en was de grootvader van Clovis, koning van heel Gallië. (behalve dat kleine dorpje) Hij is u vast nog wel bekend omdat hij zich als eerste heidense vorst liet dopen en het Christendom als staatsgodsdienst invoerde. En in de tijd van Clovis was het West-Romeinse Rijk voltooid verleden tijd.

Nadat de Merovingers hun tijd meer en meer vulden met het houden van uitgebreide banketten i.p.v. het land besturen, werden ze door één van hun hofmeiers -Pepijn de Korte- in 751 afgezet en kwamen de Karolingers aan de macht. Met als hoogtepunt de macht van Karel de Grote rond 800. (de voorloper van de huidige EU)

Een legende vertelde dat koning Mereveo een kind was van Basina en het zeemonster Quinotaur. De naam Mereveo betekent dan ook: ‘Zoon van de Zee’.

En zo zijn we dan weer bij de baggeraar Adriaan Volker aanbeland. Met zijn imperium op het gebied van baggerwerken is hij als het ware ook een kind van de zee.

Dat er vroeger meer tijd en geld aan de bouw van een huis van een notabele werd besteed dan nu is terug te zien in het metselwerk links en rechts van het poortje. Er is op ambachtelijke wijze een sierlijke bloem in verwerkt.

NIEUWE FOTO En dan nu de nieuwe foto: De afbeelding heeft te maken met een artikel in de editie van deze week. Dus moet nu niet alleen uw wandelschoenen aantrekken om op zoek te gaan naar de plek waar de afbeelding te vinden is, maar zult u ook in het Kompas moeten gaan bladeren.

Weet u de oplossing of heeft u interessante informatie over de foto, stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. U krijgt gegarandeerd antwoord van mij en een tip voor de nieuwe opdracht.