Op de zolder van het museum zijn heel veel scherven te vinden die gevonden zijn in de Giessen.
Op de zolder van het museum zijn heel veel scherven te vinden die gevonden zijn in de Giessen. Esther Coumans

‘Bijna alles heeft wel een verhaal’

Midden in het dorp Giessenburg prijkt het museum Het Reghthuys. Het is niet zo gek dat het zo centraal ligt; het museum zit in het oude gemeentehuis. Het is niet alleen te bereiken via de weg, ook via het water, de Giessen, kunnen bezoekers aanmeren en het cultureel-historisch museum een bezoek brengen.

Bij binnenkomst word je gelijk al de historie ingezogen. Er is genoeg te zien en te ontdekken. ,,Wij zijn een museum dat graag ook vertelt”, laat Bert den Boer, voorzitter van het bestuur van het museum weten. In totaal werkt het museum met vijftig vrijwilligers op allemaal verschillende posten. Zo zijn er in totaal vijfentwintig suppoosten, is er een club die schoonmaakt, een groep mensen die de Kroniek maken, en een groepje bezorgers. Verder bestaat het bestuur uit zeven leden en is er ook de fotoclub en zijn er mensen voor de genealogie.

Het pand waarin het museum is gevestigd stamt uit 1934. Voorheen was dit het gemeentehuis van Giessenburg, maar in 1987 heeft de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen het gekocht. Den Boer laat weten dat er veel achterstallig onderhoud aan het gebouw was. ,,We hebben toen enorm verbouwd en opgeknapt, maar nog steeds zijn we er mee bezig. Soms hebben we pech, zoals laatst toen de hardstenen stoep, gebarsten was. Gelukkig is deze met geld van Vrienden van het museum weer gemaakt.”

Het Reghthuys is in de coronaperiode in totaal bijna een jaar dicht geweest. Maar de vrijwilligers hebben toen niet stil gezeten. ,,Tijdens de sluiting hebben we veel aangepakt”, vertelt Den Boer. ,,Zo hebben we de Giessenkamer veranderd.” Zijn vrouw, Leni den Boer, tweede secretaris van bestuur van de vereniging, laat in de Giessenkamer zien wat er gebeurd is. ,,We hebben alle vliegtuigen die betrekking hebben op het vliegeniersmonument dat tegenover het museum staat, bij elkaar gezet en in deze vitrine opgesteld”, wijst ze aan. Haar man heeft bij elk object in de kamer een verhaal te vertellen. Maar niet alleen hij weet veel van de voorwerpen die in het museum worden tentoongesteld. Ook de andere suppoosten weten veel. De bezoekers van het museum kunnen de suppoosten alles vragen.'Je krijgt er soms ook zo’n kick van als je iets heel moois tegenkomt'


Niet alleen de Giessenkamer is opgeknapt, ook de expositieruimte is vernieuwd. ,,We hebben een nieuw verlichtingsplafond laten aanleggen”, maakt de voorzitter duidelijk. Drie tot vier keer per jaar is er een tijdelijke expositie te zien in deze ruimte. ,,We proberen het steeds heel gevarieerd te doen. Er zijn mensen die steeds speciaal voor zo’n expositie terugkomen naar het museum. Onze topexpo was toch wel De barre winter van ‘63. Heel veel mensen zijn toen een kijkje komen nemen”, vertelt hij trots. Op dit moment zijn de vrijwilligers druk bezig met het inrichten van een nieuwe expositie. Deze gaat over het 90-jarig bestaan van voetbalvereniging Peursum.

Gemiddeld bezoeken tientallen mensen het museum op de dagen dat het open is (woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur) en zo’n bezoek duurt meestal zo’n anderhalf tot twee uur. ,,Maar dat ligt eraan of ze mij treffen”, lacht voorzitter Den Boer. ,,Ik kan nog wel eens uitgebreid vertellen.” Over het algemeen zijn de bezoekers wat ouder. ,,Maar ook voor kinderen en jonge mensen, is het museum heel erg leuk.” In de koffiekamer op de beganegrond is er een Oranje collectie te bewonderen van glazen, bekers tot aan lepeltjes. Op de eerste etage is er een stijlkamer en twee kamers waar onder andere het boerenleven en de middenstand aan bod komen. De zolder is ingericht tot archeologieplek. Daar zijn gevonden scherven uit de Giessen te bewonderen.

Den Boer is al sinds 2004 voorzitter van het bestuur van het museum. Zelf vindt hij het wel tijd worden, dat iemand het stokje van hem gaat overnemen. ,,We zijn op zoek naar een opvolger. Dus als iemand zich geroepen voelt, mag deze zich altijd melden.”

Voor zowel Bert als zijn vrouw Leni is de historie, en dan met name over de Alblasserwaard, een grote hobby van ze. Het museum krijgt soms van mensen uit de omgeving spullen geleverd die ze zeker goed kunnen gebruiken. ,,Je krijgt er soms ook zo’n kick van als je iets heel moois tegenkomt”, laat Leni weten. Bij een klein vaasje kan wel een hele wereld naar boven komen, dat is heel mooi”, glundert ze. Haar man vult aan: ,,We hebben in het museum wel duizenden attributen en bijna alles heeft wel een verhaal. Dat is toch fantastisch dat het op deze manier tentoongesteld kan worden en het doorgegeven kan worden aan een volgende generatie.”

Bezoek in de zomervakantie eens een museum in de buurt. Museum Het Reghthuys is elke woensdag en zaterdag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Groepen zijn op afspraak. Ook is er een museumtuin met een koffie- en theeschenkerij. Het parkeren is gratis naast het museum en het is ook per boot bereikbaar via de Giessen.

a[ Museum Het Reghthuys, Dorpsstraat 10, Giessenburg, 0184-652872, info@museumhetreghthuys.nl, www.museumhetreghthuys.nl

Museum Het Reghthuys staat midden in het dorp.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding