Teus Versloot bij de oude DAF brandweerwagen.
Teus Versloot bij de oude DAF brandweerwagen. Privé

Teus Versloot over Stichting DAF Brandweer Sliedrecht: ‘Alles aan de DAF werkt nu weer’

28 juli 2021 om 11:38 Mensen

SLIEDRECHT Teus Versloot (67) is voorzitter van Stichting DAF Brandweer Sliedrecht, die in het leven is geroepen door enkele leden van het Sliedrechtse Brandweerkorps met het doel om het 51 jaar oude voertuig en haar geschiedenis in Sliedrecht te houden.

De DAF was van 1970 tot 1987 in gebruik bij de Sliedrechtse brandweer, totdat deze werd verkocht aan de bedrijfsbrandweer van de Lips fabriek in Dordrecht. Na enige tijd van het toneel te zijn verdwenen dook de DAF op 17 mei 2015 in een advertentie op Marktplaats op. Een aantal korpsleden heeft spontaan het initiatief genomen om bij de auto te gaan kijken en deze met behulp en medewerking van een Sliedrechtse ondernemer te kopen.

AFSCHEID Al vanaf de oprichting in 2015 is Teus bij de stichting betrokken, vertelt hij. ,,Met zes andere korpsleden heb ik de auto gevonden en gekocht. Ik had toen net afscheid genomen bij de brandweer. Ik had heel veel met die oude DAF, omdat het de laatste benzineauto van de brandweer was, daarna zijn het allemaal diesels geworden. Ik heb een tijd zelf op deze wagen gereden in de eerste paar jaren dat ik bij de brandweer in Sliedrecht zat en vind het mooi dat het voertuig later weer teruggehaald is. Ik heb er veel herinneringen aan. Het was hard werken in die wagen, want je moest op veel zaken letten als je achter de pomp stond.”

Als je zo’n voertuig intact wil houden en ermee wil rijden, dan is er geld nodig

Het voertuig valt nu onder beheer van de stichting. Het wordt onder andere gebruikt bij festiviteiten, open dagen en parades. Daar is wel geld voor nodig, zegt Teus. ,,Als je zo’n voertuig intact wil houden en ermee wil rijden, dan is er geld nodig. Bijvoorbeeld voor onderhoud, verzekeringen, keuringen en stalling. Ook tijdens evenementen halen we geld op. We doen er alles aan om dit oude beestje in stand te houden.”

Bijvoorbeeld samen klussen aan de oude DAF. ,,We hebben de wagen weer helemaal intact gemaakt met een clubje enthousiastelingen, waarvan er drie nog actief zijn bij de brandweer. Alles werkt weer volledig, zoals de pomp. Zelf heb ik kasten en banken opgeknapt van hout, want ik ben de houtman binnen ons clubje. We hebben alles teruggebracht naar de staat waarin de wagen toen verkeerde. Ik vind het belangrijk om de wagen in stand te ouden, omdat je zo een stukje geschiedenis kunt bewaren en dat is altijd mooi. Er zijn al zoveel oude brandweerwagens weggedaan… Daarom leggen we nu met zeven man onze hele ziel en zaligheid in de restauratie. Met elkaar hebben we een binding met de wagen. Het zijn niet alleen maar oude knarren – er zit ook een veertiger bij, haha.”

Door corona kon de groep een tijdlang niet aan de wagen werken. Teus hoopt dat het vanaf nu weer kan. ,,Normaal gesproken kwamen we elke maand op zaterdag bij elkaar. We moeten nu nog wat kleinere dingen doen aan de DAF, waarna deze hopelijk halverwege volgend jaar compleet is. En dan gaan we rijden. Maar we zijn al heel content met de auto!”

door Eline Lohman