Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Naïef

20 augustus 2021 om 10:55 Column Dossier Chemours

In juni kwam het advies om geen groente en fruit meer te eten uit moestuinen binnen een straal van één kilometer van Chemours. Er komt nu een uitgebreid gewasonderzoek om te bepalen of je buiten die straal van één kilometer ook kanker krijgt als je groenten en fruit uit je eigen tuintje eet. Zelf kreeg ik een grondonderzoek uit 2018 onder ogen, waaruit bleek, dat er stukken weiland in de polder meer dan 50 uq/kg PFOA bevatten, wat – volgens prof. Jacob de Boer – hoog is.
Dat strookt overigens goed met de verspreidingskaartjes uit de – prima – dagvaarding, die de Drechtstedengemeenten hebben ingediend bij de rechtbank.


Eind juli verscheen er weer een college-informatiebrief, dat huidkanker in Sliedrecht meer voorkomt dan het landelijke verwachtingsgemiddelde. Wethouder Vat voegt daaraan toe, dat er met gerichte communicatie meer aandacht en bewustzijn gevraagd wordt. Met het wederom te simpele advies over preventie en uit de zon blijven, zonnebrandcrème gebruiken en rare plekjes laten controleren. Alsof het daarom gaat !?

Een beetje boos werd ik, toen ik las, dat er momenteel geen concrete aanknopingspunten van andere oorzaken gevonden zijn om nader te onderzoeken. Dat is struisvogelpolitiek! En dat zeg ik niet zo maar, want ik heb het hele GGD-rapport gelezen, waarin de naam Chemours wel even voorkomt, maar meer ook niet. De GGD-denkrichting gaat namelijk naar de vele Sliedrechtse baggeraars, die in de tropen werken en daar veel aan de zon worden blootgesteld. En aan mensen met grote tuinen, die in Sliedrecht meer zonnen dan elders. Maakt u zich geen illusies – de Sliedrechtse baggeraar ‘in de zon’ is er vrijwel niet meer. Die komen al jarenlang uit de Filippijnen, Indonesië, Pakistan en Bangladesh. En hoeveel Sliedrechters hebben grote tuinen? Ik moest meteen aan de GGD in Velsen denken en de aldaar gevestigde staalfabriek, waarvan je de naam van de overheid niet mag noemen en waar burgers Tata Steel dan inmiddels maar zélf aanklagen.

Ik ken een ‘jongetje’ van bijna zeventig, die twee jaar geleden uitzocht en bewees, dat in Sliedrecht van 1995 tot 2018 bijna 16% meer mensen aan kanker stierven dan in heel Nederland. Die berekeningen werden door de GGD als juist beschouwd, maar ook toen was de oorzaak volgens hen onduidelijk.
Huisartsen starten bij discutabele klachten onderzoek om eerst de meest voor de hand liggende oorzaken uit te sluiten. Als gemeente en overheden dat nu ook eens zou doen bij Chemours, want die staat zeker in de “top drie”. Laten we die naam hardop noemen en allereerst onze onderzoeks- en preventie-inspanningen daarop richten.

We zijn toch niet naïef?

Joop Keesmaat

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.