Als vrijwilliger van Home-Start ga je wekelijks naar ‘jouw' gezin.
Als vrijwilliger van Home-Start ga je wekelijks naar ‘jouw' gezin. © Home-Start / Anneke Hymmen

Nieuwe training van start

17 augustus 2021 om 12:21

SLIEDRECHT Vanaf 14 september start de nieuwe training voor vrijwilligers van Home-Start. Onder meer in Sliedrecht vinden de bijeenkomsten plaats.


door Eline Lohman

Als Home-Start vrijwilliger krijg je, voorafgaand aan de ondersteuning in de gezinnen, een training om je goed voor te bereiden op het vrijwilligerswerk, vertelt Sascha Zonneveld, Humanitas Home-Start coördinator in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. ,,Daar leer je hoe Home-Start te werk gaat: vraaggericht werken, tijd en aandacht, gelijkwaardigheid en empowerment. Belangrijke onderdelen in de training zijn communicatie, vertrouwelijkheid, grenzen aan het vrijwilligerswerk en waarden en normen in de opvoeding. Ook krijgen we bezoek van een vrijwilliger en ouder die hun ervaringen te delen.”


MEER ZELFVERTROUWEN Als vrijwilliger van Home-Start ga je wekelijks naar ‘jouw' gezin, zegt Sascha. ,,Vrijwilligers kijken vooral naar wat wel goed gaat in het gezin, zodat ouders meer zelfvertrouwen krijgen en sterker worden. Hierdoor ervaren zij weer dat opvoeden leuk kan zijn. Ook worden gezinnen ondersteund bij het versterken van hun sociale relaties en het vinden van hun weg naar voorzieningen. De gezinnen geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen. De ondersteuning kan variëren van het bieden van een luisterend oor en meedenken met opvoedvragen - emotionele ondersteuning - tot praktische hulp bij de kinderen, samen met moeder en kinderen naar buiten, wegwijs maken in de omgeving of hun netwerk versterken, ofwel praktische ondersteuning.” 


EEN JAAR De vrijwilligers ondersteunen het gezin met opgroeiende kinderen een dagdeel in de week voor gemiddeld een jaar lang. Vrijwilligers worden in hun werk begeleid en ondersteund door de Home-Start coördinator. 

Sascha: ,,Wat voor eigenschappen nieuwe vrijwilligers moeten hebben? Iedereen met een praktische en positieve instelling, een groot hart en een goed humeur kan vrijwilliger worden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat vrijwilligers hun eigen opvoedervaringen kunnen inzetten. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we waar hun kracht ligt. Ook geven vrijwilligers aan welke dagdelen zij beschikbaar hebben. Werken als vrijwilliger bij Home-Start verrijkt je leven. Je doet ervaringen kennis op, maakt contact met andere vrijwilligers en natuurlijk met het gezin dat je ondersteunt. Iedereen die bij Home-Start werkt, doet mee aan thema bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld en thema's besproken. Naast het bezoeken van een gezin, kun je op andere manieren actief zijn voor Home-Start; door bijvoorbeeld mee te helpen in de voorlichting of bij een ouderochtend.” 

De aankomende training bestaat uit drie dagen ‘live' groepstraining. Deze wordt gehouden op dinsdag 14 september in Dordrecht, 21 september in Sliedrecht en 28 september in Sliedrecht. Nieuwe aanmeldingen voor Sliedrecht worden na 1 september opgepakt, info via Sascha Zonneveld, s.zonneveld@humanitas.nl. 

Voor informatie over het vrijwilligerswerk en de training kunnen vrijwilligers ook contact opnemen met collega Geja Platerink via g.platerink@humanitas.nl.