Vanaf 1 jaar kunnen kinderen al kennismaken met muziek bij ‘muziek op schoot’.
Vanaf 1 jaar kunnen kinderen al kennismaken met muziek bij ‘muziek op schoot’. Ellen Vermeulen

Vrienden voor het leven

12 september 2021 om 10:29 Muziek

SLIEDRECHT Een vereniging met een rijke historie. Dat is Crescendo Sliedrecht op z’n minst te noemen. Al vanaf één jaar is het mogelijk om muziek te maken bij Crescendo. Met vier orkesten, een muziekschool en lessen voor diverse leeftijden, kan iedereen met muziek bezig zijn.

door Suzanne Heikoop

Crescendo Sliedrecht werd op 1 januari 1892 opgericht. De vereniging telt zo’n 130 leden, daarnaast zijn er ook veel particuliere leerlingen bij de muziekschool. Ellen Vermeulen vertelt: We zijn een vereniging met een muziekschool eraan vast. De vereniging is vooral gericht op het (voorbereiden voor) spelen in een harmonieorkest. Vanaf 1 jaar kunnen kinderen al kennismaken met muziek bij ‘muziek op schoot’. Samen met een eigen begeleider, worden luistermomenten en schootspelletjes afgewisseld. Al spelend en ontdekkend wordt de muzikale ontwikkeling gestimuleerd in lessenseries van acht weken. Er komen ook regelmatig thema’s voorbij, zoals herfst of sinterklaas. Dit kunnen ze volgen tot ze naar school gaan. Tijdens Algemene Muzikale Vorming (AMV) kunnen zeven tot tienjarigen echt muziek gaan maken. Naast blokfluit spelen wordt er gezongen, geklapt en bewegingsspelletjes gedaan en is er minimaal één optreden. Verder leren de kinderen veel muziekinstrumenten kennen. De kinderen krijgen elke week een uur les. Na afloop van de cursus zijn de jonge muzikantjes vertrouwd met de basisbeginselen van het muziek maken; zoals ritmiek, maatsoorten en andere aanwijzingen in het notenschrift. Na het kiezen van een eigen instrument, krijgen ze individueel les van professionele docenten en mogen ze vrij snel meespelen in het instaporkest. Het C-orkest is voor jeugd die al meer dan een jaar een instrument bespeelt, het B-orkest is voor de gevorderde jeugd. De hoogste trede is het A-orkest, een harmonieorkest dat bestaat uit circa 50 leden en speelt op tweede divisieniveau. Ook zijn er nog een aantal ensembles, zoals het feestorkest en kleine delen van het grote orkest voor meer intieme optredens. Ook tijdens evenementen als het Baggerfestival, de Koningsdagaubade, dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Lichtjesdag helpen onze leden in grote of kleine bezetting met muzikale begeleiding. De samenwerking met scholen wordt na de coronacrisis weer gezocht. Als vereniging willen we ons graag maatschappelijk voor Sliedrecht inzetten. ” 

De muziekschool biedt daarnaast ook lessen op andere instrumenten. Lisette Kok, voorzitter van de muziekschool, vertelt: ,,De muziekschool biedt ook particuliere lessen in snaarinstrumenten zoals piano, gitaar, viool en cello. De muziekschool wordt net als de vereniging organisatorisch gerund door vrijwilligers, maar de lessen worden gegeven door professionele muziekdocenten. Een commissie regelt alle lessen en de logistieke zaken. Een werkgroep organiseert onder andere de theorielessen, praktijkexamens, voorspeelmiddagen en -avonden. Hierbij leren leerlingen om te spelen voor anderen, eigen ouders en familieleden zijn daarbij publiek.” ,,De vrijwilligers van de muziekschool zijn voornamelijk ouders. ,,Het gebouw wordt door hen onderhouden of ze helpen in een commissie. Zelf ben ik er ook als ouder ingerold.” En lachend vervolgt ze: ,,Er is inmiddels nog maar één kind actief lid van de vereniging en zelf bespeel ik geen instrument, maar ik ben blijven hangen. Het is hier altijd gezellig.”

Ellen speelt al jaren klarinet in het A-orkest en beaamt de gezelligheid. ,,Veel mensen ken je van jongs af aan. Door samen muziek te maken, bouw je ook een band op. Er ontstaan hier vriendschappen voor het leven. Het Jeugdbestuur organiseert, om de band nog extra te versterken, activiteiten zoals bowlen, een vossenjacht en kamp. Als er een groot concert op de planning staat, studeert het A-orkest vaak de stukken in tijdens een studieweekend. Als afsluiting is er ook vaak een leuke activiteit. Daarnaast is de bar regelmatig open na repetities en concerten en zijn er speciale bitterballenavonden. Zo ben je toch weer op een andere manier met elkaar bezig.”

Het seizoen van Crescendo Sliedrecht begint met een gratis open les AMV , waar kinderen van 7 tot 10 jaar kunnen ‘proeven’ van de cursus. Lisette: ,,De open les wordt tweemaal gegeven om een veilige lesomgeving te garanderen. De lessen starten om 15.45 en 16.45 uur en duren een klein uur. De lessen vinden plaats in ons verenigingsgebouw C-12 (Kerkbuurt 156) en zijn gratis. Uiteraard volgen we de richtlijnen van het RIVM. Na de aanmelding via onze website ontvangt men alle informatie die nodig is voor de open les.

Meer informatie: crescendosliedrecht.nl.

Tijdens Algemene Muzikale Vorming (AMV) kunnen zeven tot tienjarigen echt muziek gaan maken.
'Door samen muziek te maken, bouw je een band op.'