Piet en Joke draaien muziek voor Radio Zilvermeeuw
Piet en Joke draaien muziek voor Radio Zilvermeeuw Lex van Steenis

Een eigen internetradiostation: al jaren een droom van Piet en Joke

Muziek

SLIEDRECHT Zondag 22 augustus om 12:00 openden de 54-jarige Piet van Dijk uit Sliedrecht en de 65-jarige Joke van der Plas uit Zwijndrecht een eigen internetradiostation, genaamd Radio Zilvermeeuw. Bij de eerste officiële uitzending hadden ze al ruim driehonderd luisteraars.

door Lex van Steenis

Begin dit jaar leerden Piet en Joke elkaar kennen in de chat van een ander online radiostation waar ze beiden een programma presenteerden. Ze besloten om elkaar in het echt eens te ontmoeten. Al snel deelden ze hun passie als radiomakers. In juni sloeg de vonk over en sindsdien hebben de twee een liefdesrelatie. Piet en Joke hebben al langer de droom om een eigen internetradiostation op te zetten. Met Radio Zilvermeeuw is die droom nu werkelijkheid geworden.

GOEDE START Radio Zilvermeeuw heeft een goede start vertelt Piet: ,,Ik had niet verwacht dat we de eerste officiële uitzending al ruim driehonderd luisteraars zouden halen. Er is namelijk een gigantisch aanbod aan radiostations op internet. Als radiomaker wil ik mensen graag vermaken met mijn muziekverzameling. Ik vind het onvoorstelbaar dat we gelijk zoveel luisteraars hebben en ben blij dat de inzet wordt beloond.”

Joke: ,,In het verleden heb ik voor een radiostation gedraaid waar ik met nul luisteraars begon. Ik vind het geweldig dat we zijn gestart met zoveel luisteraars. Het is fijn dat mensen de moeite nemen om te luisteren en plaatjes aan te vragen bij Radio Zilvermeeuw. Ik wil mensen graag blijdschap brengen over de radio.”

IN HART EN NIEREN Piet en Joke zijn radiomakers in hart en nieren. Naast dat Piet, net als Joke, voor verschillende (internet)stations heeft gedraaid is hij vanaf de oprichting betrokken bij MerweRTV, de lokale omroep van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Al ruim twintig jaar is Piet met zijn Nederlandstalige muziekprogramma ‘Hitcarrousel’ te horen bij MerweRadio. In 2019 is hij benoemd tot hoofd van de radio-afdeling.

RADIOMAKERS GEZOCHT Piet en Joke zijn op zoek naar enthousiaste radiomakers die een eigen radioprogramma willen maken bij Radio Zilvermeeuw. Het station werkt met doelgroep-programma’s. Piet van Dijk: ,,Met doelgroep-programma’s kunnen radiomakers een programma maken voor een eigen doelgroep. Zo kunnen we muziek aanbieden voor een zo breed mogelijk publiek en kunnen veel verschillende genres binnen één station gedraaid worden. Ook is het op deze manier voor de luisteraar duidelijk wanneer zijn of haar muziekgenre wordt afgespeeld.”

Radiomaker Theo Boer uit Sliedrecht gaat zijn programma Gospel Magazine ook uitzenden bij Radio Zilvermeeuw. ,,Ik heb Theo Boer een paar weken geleden gevraagd of hij zijn programma ook bij Radio Zilvermeeuw uit wil zenden. Hij zei volmondig ‘ja’. Daar ben ik erg blij mee. Ik vind dat gospelmuziek ook meer aandacht verdient op de radio. Theo draait moderne muziek, maar wel met een boodschap. Als ik naar Gospel Magazine luister, heb ik vaak niet eens door dat ik naar een christelijk programma zit te luisteren, maar de boodschap in de muziek komt wel aan. Dat vind ik inspirerend.”

VOOR ALLE GENRES Joke vertelt dat bij veel radiostations niet alle muzieksmaken gedraaid mogen worden: ,,In hoeverre ik weet, mag bijvoorbeeld bij geen enkel internetstation hardcore muziek worden gedraaid. Ik wil juist wel dat iedere radiomaker met zijn of haar muzieksmaak een podium krijgt. Ik wil de jeugd een kans geven bij Radio Zilvermeeuw, zodat ze verder kunnen gaan in de muziek die zij mooi en leuk vinden. Radiomakers mogen dus ook hardcore bij ons komen draaien, maar dan wel in een eigen doelgroep-programma. Radio Zilvermeeuw wil zich onderscheiden van andere stations door iedere muzieksmaak toe te laten.”

Radio Zilvermeeuw is online te beluisteren op: www.radiozilvermeeuw.nl Mensen die een eigen radioprogramma willen maken kunnen zich aanmelden via de website. Ervaring op radiogebied is een pre.