Juf Jeannette tijdens 40-jarig jubileum op de Bleyburgh
Juf Jeannette tijdens 40-jarig jubileum op de Bleyburgh Lex van Steenis

Juf Jeannette viert 40-jarig jubileum

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Vrijdag 1 oktober was juf Jeannette Boer veertig jaar in dienst bij Bleyburgh Sliedrecht. Zij werd in de ochtend feestelijk opgevangen door haar collega’s en leerlingen. Bleyburgh is een school voor Speciaal Onderwijs (SO). 

door Lex van Steenis

De 60-jarige Jeannette Boer, heeft tijdens haar opleiding op 20-jarige leeftijd stage gelopen bij Bleyburgh, waarna ze na haar opleiding in vaste dienst werd aangenomen op de school. Juf Jeannette: ,,Tijdens mijn stage bij Bleyburgh sprak de onbevangenheid en eerlijkheid van de kinderen mij aan. Toen ik klaar was met mijn opleiding viel er een leerkracht uit bij de Bleyburgh waarvoor ik in mocht vallen. Na een aantal maanden werd ik voorgesteld aan het bestuur van de school en kreeg ik een vast contract. Sindsdien ben ik er altijd met veel plezier blijven werken.”

UITDAGEND ,,Op het speciaal onderwijs is niks vanzelfsprekend. Door alles uit de kast te halen kun je kinderen prikkelen en verder brengen. Op de gang van de Bleyburgh hangt een gedicht waaruit duidelijk wordt hoe we kijken naar het kind. Het gedicht luidt: ‘Ben je anders dan een ander? Ja natuurlijk, jij bent jij. Want je bent apart geschapen. Je lijkt niet echt op mij. Kijk gerust eens in de spiegel. Naar het kunstwerk dat je bent. Jouw gezicht, jouw lijf en leden. Jouw karakter, jouw talent. Zie je wel, je bent een wonder.’

,,Het vak ‘knutselen’ vind ik het leukste om te geven. Je biedt de kinderen dan creatieve opdrachten aan. Knutselen is aanschouwelijk onderwijs waarin de andere vakken ook aan bod komen. Met knutselen wordt onder andere de woordenschat verrijkt. De kinderen kunnen hun eigen creativiteit daarin ontplooien. In het algemeen is lesgeven binnen het speciaal onderwijs uitdagend. We benaderen de kinderen vanuit hun mogelijkheden en niet vanuit hun onmogelijkheden. Dat is de leidraad van hoe wij op de Bleyburgh onderwijs geven. Ik werk in een hecht team. Mijn collega’s voelen als een soort familie. Op het speciaal onderwijs is er altijd uitdaging. Het doel is om de kinderen zo zelfstandig mogelijk onderdeel te laten worden van de maatschappij. Blije kinderen maken mijn dag.”